Effect bodycam wordt bepaald door achterliggend systeem

Op het lichaam gedragen camera’s zijn een cruciaal hulpmiddel geworden voor veiligheidsmensen. Door agenten, boa’s en beveiligers uit te rusten met draagbare camera’s ontstaat bovendien een effectieve uitbreiding van het bestaande, statische cameratoezicht. Wel zijn er veel zaken die aandacht vragen. Genetec beschrijft deze in dit achtergrondartikel.

Velen pleiten er voor dat op het lichaam gedragen camera’s kunnen laten zien wat er werkelijk in een situatie is gebeurd. Zo kan de oplossing helpen meer vertrouwen op te bouwen tussen veiligheidsmensen en burgers. Hoewel dat vaak waar is, is het belangrijk om te onthouden dat er altijd meer achter een verhaal zit dan op het eerste gezicht lijkt. Het beoordelen van bewijsmateriaal van op het lichaam gedragen camera’s vereist nog steeds een behoorlijke hoeveelheid analyse en interpretatie om het volledige beeld van elke situatie te begrijpen.

Gemeenschappelijke uitdagingen
Helaas schieten sommige op het lichaam gedragen camerasystemen hier tekort. Zij zijn niet in staat om snel bewijsmateriaal van camera’s te halen en dossiers samen te stellen. Dat kan grote vertragingen en frustraties veroorzaken voor degenen die proberen te achterhalen wat er is gebeurd en bewijsmateriaal willen verzamelen. Enkele gemeenschappelijke uitdagingen zijn onderzocht en worden in dit artikel nader toegelicht. Dit zal duidelijk maken hoe het vanaf het begin doen van de juiste investering de beste financiële en operationele resultaten kan opleveren. Zo dient de technische oplossing open en schaalbaar te zijn, zodat software van derden kan worden gebruikt, bijvoorbeeld om het beheer van bewijsmateriaal te vereenvoudigen.

Beperkingen van verouderde technologie
De op het lichaam gedragen camerasystemen voor wetshandhaving hebben een lange ontwikkeling doorgemaakt sinds ze zijn uitgevonden. Diensten die jaren geleden in deze systemen hebben geïnvesteerd, worden nu geconfronteerd met de beperkingen van verouderde technologie. Sommige van deze gepatenteerde, camerasystemen hebben een zeer beperkte functionaliteit. Als zich een incident voordoet dat nader onderzoek vereist, moeten de apparaten worden teruggebracht naar de dockingstations op kantoor, waarna het uren kan duren voordat beelden beschikbaar zijn voor nader onderzoek. En zelfs als de beelden eenmaal toegankelijk zijn, moeten medewerkers handmatig gegevens zoeken en labelen. Vervolgens moeten ze de zaakdossiers afzonderlijk samenstellen door de relevante beelden en ander bewijsmateriaal op te halen, zodat het later allemaal makkelijk toegankelijk is.

De gevolgen van het niet vinden en delen van bewijs
Het is niet alleen onderzoeksbewijs dat goede en snelle toegankelijkheid van beelden vereist. Op grond van de Freedom of Information Act (In Europa de GDPR en in Nederland de AVG) moeten diensten die bodycams gebruiken binnen een paar werkdagen de beelden beschikbaar kunnen stellen aan personen die gefilmd zijn. Die hebben daar recht op. Als informatie niet makkelijk doorzoekbaar is en videoanalisten worden overspoeld met verzoeken, kunnen deze afdelingen mogelijk niet effectief aan de wettelijke eis voldoen. Dit leidt niet alleen tot ernstige gevolgen voor de aansprakelijkheid, maar druist ook in tegen datgene waarvoor de FOIA, GDPR en AVG voor bedoeld zijn: hogere niveaus van transparantie bieden aan het publiek.

Groeiende opslagkosten
Het verzamelen en beheren van video van op het lichaam gedragen apparaten lijkt misschien al een uitdaging, maar dat geldt zeker ook voor het aanschaffen en onderhouden van de serverinfrastructuur om alle gegevens op te slaan. Het is niet alleen de enorme hoeveelheid video en gegevens die wordt verzameld, maar wetshandhavingsinstanties moeten ook bepaalde video voor langere perioden bewaren, wat de opslagvereisten verhoogt. Alleen al de kosten van opslag kunnen budgetlimieten doorbreken en sommige wetshandhavingsinstanties ervan weerhouden te investeren in op het lichaam gedragen camera’s. Dat is vooral te merken binnen organisaties die duizenden bodycams beheren. Met de verkeerde technologische investeringen wordt het beheren, labelen, ophalen en opslaan van al deze informatie onnodig belastend en kostbaar.

Vijf must haves
Genetec onderscheidt vijf must-haves voor een beter rendement uit de investering in bodycams. Tegenwoordig zijn er meer geavanceerde, speciaal gebouwde, op het lichaam gedragen camera’s en bewijsbeheersystemen beschikbaar die niet alleen de verwerking van casusinformatie vloeiender en efficiënter maken, maar ook helpen de totale kosten laag te houden. Deze zijn nuttig voor organisaties die oudere systemen vervangen of die voor het eerst gebruik gaan maken van de oplossing. Voor hen zijn er enkele belangrijke criteria die het besluitvormingsproces kunnen vergemakkelijken en die een langere levensduur van de investering kunnen garanderen.

1. Een oplossing voor eenvoudig beheer van bewijsmateriaal
Kies een gecentraliseerde, schaalbare oplossing voor beheer van het bewijsmateriaal, zodat eenvoudig gegevens uit elke bron zijn te verzamelen en te uploaden en op één plek op te slaan. Het kan gaan om beelden van de bodycams, maar ook om smartphonegegevens of video, audiobestanden, afbeeldingen en documenten. Het moet ook mogelijk zijn om locaties en trefwoorden aan elk dossier te taggen, zodat het later makkelijk kan worden doorzocht.

2. Snelle verwerking van bewijs van overal
Zorg ervoor dat functionarissen overal veilig toegang hebben tot het bewijsbeheersysteem. Hierdoor kunnen medewerkers direct na een incident video vastleggen, bekijken en uploaden naar een dossier. Ze kunnen ook notities of andere relevante gegevens toevoegen en deze vervolgens snel doorsturen naar collega’s op kantoor terwijl ze nog in het veld zijn.

3. Uniforme en flexibele misdaadbestrijdingssystemen
Overweeg een open-architectuursysteem om de oplossing voor bewijsmateriaalbeheer te synchroniseren met bestaande computerondersteunde verzending (CAD) en recordbeheersystemen (RMS).
In plaats van te goochelen met verschillende applicaties om al het bewijsmateriaal te verzamelen, kunnen medewerkers snel gegevens uploaden naar dossiers met één applicatie, waardoor ze enorm veel tijd besparen bij het classificeren en beheren van bewijsmateriaal.

4. Veilig en eenvoudig delen van bewijs voor verschillende soorten ontvangers
Kies voor een op het lichaam gedragen camerasysteem waarmee gebruikerstoegang en -rechten voor documenten en mappen zijn te specificeren. Dit verbetert de samenwerking met andere medewerkers, onderzoekers of officieren van justitie, terwijl de authenticiteit van het bewijs wordt gegarandeerd door middel van digitale auditlogboeken. De mogelijkheid om een ​​e-mail naar burgers te sturen met een beveiligde link naar bestanden vereenvoudigt FOIA-verzoeken verder.

5. Cloudgebaseerde opslag voor alle vereisten en budgetten
Investeer in een cloudgebaseerd bewijsbeheersysteem om beter om te gaan met de opslagvereisten voor op het lichaam gedragen camera’s. Met een cloudoplossing is eenvoudig de opslagcapaciteit te vergroten of te verkleinen, zonder gedoe over het kopen van servers en het afhandelen van onderhoud. Een cloudgebaseerd bewijsbeheersysteem stelt ook in staat om over te stappen naar een betaalbaarder maandelijks of jaarlijks abonnementsbedrag, wat budgetbeperkingen kan verlichten.

Wie meer wil weten, kan deze Engelstalige website raadplegen.

Deel dit artikel via: