VCA als relatief nieuw alternatief voor beveiliging bedrijfslocaties

Elke bedrijfslocatie heeft specifieke bijzonderheden. Bovendien heeft elk bedrijf individuele wensen ten aanzien van de beveiliging. Moderne oplossingen, zoals cameratoezicht met videocontentanalyse (VCA), maken het tegenwoordig gelukkig eenvoudiger om flexibel maatwerk te leveren.

Elk beveiligingsproject begint met een goede voorbereiding. Wat zijn de doelstellingen bij het beveiligen van de bedrijfslocatie? Gaat het om het voorkomen dat indringers het pand binnenkomen? Of is het voorkomen van het verlies van bedrijfsmiddelen het doel? Of wil men indringers gewoon afschrikken? Van belang is het ontwerpen van een beveiligingsoplossing die zinvol is voor het desbetreffende bedrijf. Dat betekent dat de adviseur eerst de omgeving van het bedrijf moet analyseren. Wat zijn de landschapskenmerken en welke gebieden moeten beveiligd worden? Is er een goede infrastructuur voor de beveiliging? Er zijn veel vragen die de adviseur en de klant samen  moeten zien te beantwoorden. Daarbij is het ook belangrijk om de grenzen te bepalen. Wat is het budget voor de beveiliging? In hoeverre is integratie met andere, bestaande systemen mogelijk en gewenst? En hoe betrokken zijn medewerkers bij het beveiligingsbeleid? Het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden. Het is voor de adviseur belangrijk om realistisch te blijven en aan de bij het project betrokken mensen uit te leggen waarom en hoe het systeem werkt.

Welke technologie?
Er kunnen veel technologieën worden gebruikt om een ​​bedrijfslocatie te beveiligen. Denk aan infraroodbarrières, schokdetectiekabels, afrasteringselektrificatiesystemen, glasvezelsensoren, ingegraven microgolfkabels, microgolfafscheidingen, enz. Alle deze technologieën hebben hun voor- en nadelen. De ene technologie is niet beter dan een andere. Het hangt allemaal af van de specifieke behoeften en doelen. Sommige systemen geven geen nodeloos alarm, maar zijn door het ontbreken van filteringsmogelijkheden moeilijk effectief toe te passen. Andere zijn onzichtbaar maar vereisen hogere onderhoudskosten. Er zijn zoveel verschillende technologieën omdat elke bedrijfslocatie nu eenmaal anders is en ook de beveiligingsdoelen niet altijd hetzelfde zijn. Sommige bedrijfslocaties hebben bijvoorbeeld zichtbare beveiligingssystemen nodig om indringers af te schrikken. Andere daarentegen zullen hun esthetische aspect willen behouden en zullen een minder zichtbare oplossing wensen. Voor al deze toepassingen biedt de markt verschillende bekende en conventionele technologieën. Minder kennis is er over recentere en minder conventionele systemen. Rond het jaar 2000 is bijvoorbeeld begonnen met de ontwikkeling van Video Content Analysis om camera’s als slimme detector in te zetten. In het begin werkte dat bepaald niet optimaal. Daardoor bestaan ook nu nog diverse vooroordelen, terwijl de technologie de afgelopen twintig jaar natuurlijk wel stevig doorontwikkeld is. Kunstmatige intelligentie en deep learning zijn toegevoegd om de kans op nodeloos alarm tot een minimum terug te dringen. Hoe is de stand van zaken in 2021?

Voor- en nadelen
Video Content Analysis (VCA) heeft ten opzichte van conventionele oplossingen het voordeel dat het de enige technologie is die twee systemen in één combineert. Camera’s zijn de sensoren die een incident detecteren en het alarm activeren, maar ze maken ook alarmverificatie en -kwalificatie mogelijk. De installatiekosten zijn niet erg hoog en ook de onderhoudskosten vallen mee. Een nadeel is daarentegen dat het deskundigheid en geduld vergt om de systemen correct te configureren. VCA is geen ‘out-of-the-box’ oplossing. Pas na verloop van tijd zal het perfect functioneren met een hoge detectiegraad en een kleine kans op onnodig alarm. Omdat ook tijd geld kost, kan de keuze van de VCA-software en de bijbehorende ondersteuning van de leverancier een groot verschil maken. Elke fabrikant heeft zo zijn eigen algoritmen om indringers te onderscheiden van andere bewegingen in het beeld. En de software kan nog zo geweldig zijn, bij geen of slechte configuratie en onderhoud zal het systeem alleen tot ontevredenheid leiden. Sommige fabrikanten bieden daarom bij hun software ook configuratie- en ondersteuningspakketten aan. Dat is alleen maar aan te raden. Zeker als het gaat om bedrijfslocatie met een hoog dreigingsniveau, waar geen indringer over het hoofd gezien mag worden en geen frustratie mag ontstaan door onnodige meldingen.

Foxstream’s VCA
Foxstream is een van de fabrikanten van VCA-technologie. De software biedt bij een juiste configuratie een zeer laag aantal onnodige alarmen. Om dat voor elkaar te krijgen biedt de fabrikant afhankelijk van de behoeften pakketoplossingen die de implementatie vergemakkelijken. Ook leverbaar zijn servergebaseerde oplossingen die aangepaste configuraties bieden voor gevoelige bedrijfslocaties. De software is geconfigureerd om automatisch en onmiddellijk (in real-time) de alarmen met beeld naar een meldkamer te sturen. De centralist kan het alarm met één klik kwalificeren op basis van de bij het alarm geleverde videoclip. Er gaat geen tijd verloren omdat eerst de juiste beelden gezocht moeten worden. Daarmee is het een oplossing die betrouwbaar is, op maat gemaakt kan worden en voor relatief lage installatiekosten zorgt.

Configuratie en integratie
Bij Foxstream is de VCA-software standaard geconfigureerd om te communiceren met ecosystemen voor fysieke beveiliging. De oplossing werkt geïntegreerd met de belangrijkste systemen van meldkamers, beheerplatforms en terminals. De technologie maakt het mogelijk om direct te zien waardoor een alarm is geactiveerd, zodat de centralist onmiddellijk actie kan ondernemen. Daarnaast kan de software bedrijfsprocessen ondersteunen, bijvoorbeeld door mensen te tellen of op andere manieren statistieken te verzamelen. Foxstream levert niet alleen technologie, maar ook service. Ondersteuning vormt van begin tot eind de kern van het aanbod. Zo wordt een gratis ontwerptool geleverd, FoxTool, die bedrijven helpt bij het optimaal configureren van slimme camerabewaking op terreinen. Bovendien wordt hulp geboden bij configuratie en onderhoud.

Gedeeld

Geef een antwoord