Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

De Beveiligingsjurist

GFT

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Paraat

Seris

OSEC

ARAS

HID

Oribi ID Solutions

RoSecure

i-Pro

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Masset Solutions

ASSA ABLOY

EAL

Multiwacht

DZ Technologies

Sequrix

VEB

CardAccess

NIBHV

SmartCell

Seagate

Brivo

G4S

Alphatronics

Eizo

Lobeco

CSL

Gold-IP

Securitas

Milestone

ADI

CDVI

Connect Security

VBN

VVNL

Eagle Eye Networks

Explicate

Uniview

IDIS

Akuvox

Centurion

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

20face

HD Security

VAIBS

Paxton

Trigion

Regio Control Veldt

2N

Nenova

VideoGuard

SOBA

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Bydemes

Top Security

Add Secure

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Secusoft

Kiwa

ASIS

Advancis

Hikvision

Unii

SmartSD

Genetec

Actieweek tegen criminele inmenging transportbranche

12 april 2022
Redactie
09:57

Met Schiphol, meerdere havens en een goede infrastructuur is Noord-Holland een aantrekkelijk logistiek knooppunt voor de hele wereld. Ook om illegale goederen te vervoeren, zoals wapens en drugs. Om criminele inmenging in de transportbranche tegen te gaan, werd de Transport Facilitated Organized Crime-week georganiseerd. Vier dagen lang werden controles uitgevoerd en voorlichtende gesprekken gehouden.

Van maandag 4 tot en met donderdag 7 april werden verschillende integrale controles uitgevoerd in en rond IJmuiden, Schiphol, Alkmaar en Den Helder. In totaal werden ruim 300 voertuigen en veertien bedrijven gecontroleerd. Daarnaast werden nog eens zestien bedrijven bezocht voor een voorlichtend gesprek. Dit deed de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, het RIEC, het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol en de vier gemeenten waar de actieweek plaatsvond.

Zes aanhoudingen en 5,5 miljoen illegale sigaretten
Bij de verkeerscontroles zijn zes aanhoudingen verricht: drie personen reden onder invloed, een persoon stond gesignaleerd voor meerdere inbraken, een persoon moest nog zestig dagen in hechtenis zitten en een persoon gaf een valse naam op. Daarnaast zijn in totaal 27 bekeuringen uitgedeeld, onder meer voor overbelading, verboden messenbezit en het niet hebben van een transportvergunning. Bij een van de bezochte bedrijven in Lijnden werden 5,5 miljoen illegale sigaretten aangetroffen en in beslag genomen. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket.

Signalen van criminele inmenging
Tijdens de controles en bedrijfsbezoeken dronken chauffeurs en ondernemers ‘coffee with a cop’. Het doel van deze koffiemomenten was om het bewustzijn rond criminaliteit in de transportsector te vergroten en ook de meldingsbereidheid. In totaal werden hierbij 600 flyers, 300 koffiemokken, 200 waterflessen en 100 muismatten uitgedeeld die met een QR-code verwijzen naar een video over de signalen en gevaren van criminele inmenging.

Integrale aanpak
Het programma Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) van de Landelijke Eenheid van de politie richt zich op de faciliterende rol van de transportsector bij de georganiseerde criminaliteit. In iedere eenheid wordt een actieweek georganiseerd in samenwerking met partners. Dit vergroot de slagkracht en zorgt voor meer zicht en inzicht in ondermijnende activiteiten.
Bij deze actieweek werkten Eenheid Noord-Holland en de Landelijke Eenheid samen met het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee, het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol en de gemeenten Haarlemmermeer, Velsen, Alkmaar en Den Helder. Het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Noord-Holland (RIEC NH) ondersteunde de partners bij de voorbereiding. Het RIEC faciliteert partners bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit en stimuleert de samenwerking om de overheid en maatschappij weerbaarder te maken en ondermijning tegen te gaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner