Actieweek tegen ondermijning in de horeca

Begin deze maand controleerde de politie, samen met diverse overheidspartners, 34 horecaondernemingen in Amsterdam en Uithoorn. Dit leidde tot drie aanhoudingen, de vondst van een illegale goklocatie én inbeslagname van 27 kilo illegale shisha-tabak, verdovende middelen en een geldbedrag van 2.500 euro.

De actieweek vond plaats om ondermijning in de horeca tegen te gaan. De gecontroleerde horecaondernemingen waren onder andere restaurants, shisha-lounges, cafés en afhaal- en bezorgrestaurants. Naast de politie namen de douane, de Belastingdienst, handhaving van de gemeenten, het UWV, de Nederlandse Arbeidsinspectie, Liander, de Voedsel en Waren Autoriteit en de Kansspelautoriteit deel aan de controles. De controles werden georganiseerd door de Ondermijningsbrigade, die onderdeel is van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC).

Aceton
In een afhaal- en bezorgrestaurant werd 65 liter aceton aangetroffen. Deze voor het verwijderen van nagellak bedoelde vloeistof wordt ook gebruikt voor de productie van cocaïne en werd daarom door de politie in beslag genomen. De betrokken overheidspartners hebben verschillende geldboetes opgelegd, voor een totaalbedrag van 30.000 euro. De politie waarschuwt dat criminelen uit de ‘onderwereld’ voor hun activiteiten bedrijven oprichten, vergunningen aanvragen en panden huren en kopen. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van anderen, zoals makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ook de horecabranche wordt door criminelen gebruikt, bijvoorbeeld om geld dat in de drugseconomie is verdiend, wit te wassen.

Deel dit artikel via: