Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

SmartSD

HID

20face

Avigilon Alta

Masset Solutions

Genetec

SmartCell

CardAccess

OSEC

Advancis

Nimo Dog Security

VEB

2N

DZ Technologies

Crown Security Services

HD Security

Paxton

G4S

Eagle Eye Networks

Uniview

Connect Security

Top Security

RoSecure

Eizo

Nimo Drone Security

PG Security Systems

ASSA ABLOY

CDVI

Optex

Add Secure

IDIS

ADI

Service Centrale Nederland

Explicate

Securitas

i-Pro

Unii

Secusoft

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Brivo

Paraat

SMC Alarmcentrale

GFT

CSL

SOBA

Gold-IP

Kiwa

Bydemes

Seris

Nenova

NIBHV

VAIBS

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Akuvox

Lobeco

ASIS

EAL

Traka ASSA ABLOY

ARAS

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

VBN

Centurion

Multiwacht

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

VVNL

Alarm Meldnet

JMB Groep

Trigion

Hikvision

Sequrix

Milestone

Alphatronics

Seagate

Actuele thema’s belicht tijdens Veiligheidsdag mboRijnland

15 mei 2018
Redactie
16:19

Van de moderne beveiliger wordt een grote dosis gastvrijheid verwacht. Hospitality met een modern woord. Maar hoever kun je daarin gaan als beveiliger? Waar houdt hospitality op en begint beveiligen? Het was een van de onderwerpen tijdens een boeiende Veiligheidsdag bij mboRijnland in Alphen aan den Rijn.

Annelies Raaijmakers, die ooit bij G4S pionierde met een in gastvrijheid gespecialiseerde afdeling, verzorgde een workshop over dit actuele onderwerp. De huidige directeur van Add Attention gaf het belangrijke advies om gastvrijheid niet vanuit de eigen organisatie te beredeneren, maar vanuit het perspectief van de klant. Omdat ieder dat al snel op zijn eigen manier doet, is het belangrijk om het proces binnen de organisatie te definiëren en te borgen. Verder dient er rekening mee gehouden te worden dat gastvrijheid niet een kunstje is dat je mensen kunt aanleren.

Bepaalde trucjes zijn aan te leren, maar mensen moeten gastvrijheid ook in de genen hebben. Verder dient de organisatie het te faciliteren. Dat gaat moeilijk als de beveiligers in een hokje met een klein venstertje worden geplaatst. Maar zelfs dan is nog veel mogelijk, aldus de gastvrijheidspecialiste. Geef mensen in ieder geval het gevoel dat zij welkom zijn en help ze op weg. Dat is prettig voor de gast, maar ook voor de beveiliger, want die krijgt op die manier meer waardering en erkenning voor zijn werk. En tot slot haalt ook de organisatie er voordeel uit, want het is bewezen dat een klant die de gastvrijheid met een 9 of hoger beoordeelt, de organisatie trouw zal blijven.

Geweldsmiddelen
Sommige boa’s en beveiligers pleiten voor het gebruik van geweldsmiddelen. Dat dit ook een keerzijde heeft maakte politieman Mark Schilperoord duidelijk. Hij maakte jaren geleden een situatie mee waarbij hij zijn vuurwapen moest gebruiken om een amokmaker onder controle te krijgen. Hoewel dit alleen tot een verwonding leidde, had het voorval enorm veel impact op de agent. In het begin werd hij goed opgevangen, maar die zorg hield al vrij snel op, terwijl de ellende toen pas goed begon. De neergeschoten persoon begon namelijk een rechtszaak en nadat hij die verloren had, een artikel 12-procedure. Schilperoord won alle zaken, maar zelfs nu nog loopt er een klacht bij de Ombudsman tegen hem. Het incident was al heel vervelend, maar het traject dat daarna kwam, vond de politieman nog veel erger, terwijl hij er in die periode alleen voor stond. Om collega’s dit lot te besparen is hij een bedrijf gestart dat zich gaat toeleggen op langdurige begeleiding van politiemensen die hetzelfde als hij meemaken.

Educatie, handhaving, jongeren en levens redden
Andere interessante onderwerpen tijdens de Veiligheidsdag van mboRijnland waren een app die beveiligers ondersteunt bij het up-to-date blijven in het vakgebied. iCertified biedt ondersteuning bij onder andere de studie, examentraining, les geven, praktijkinzet, procesoverdracht, instructies, wetgeving en communicatie. Met verschillende quizzen kan de vaardigheid worden getest. Dit alles is op maat te maken en kost de student slechts 12,50 euro per jaar.
Damiën van Velde, operationeel-expert wijken bij handhaving in Capelle aan den IJssel ging nader in op het VNG model ‘VNG visie handhaver 2020’. Hij is vier jaar geleden gestart als medewerker handhaving/wijkhandhaver en heeft zich na zijn hbo-opleiding gespecialiseerd in wijkgericht werken en integrale veiligheid. Tijdens de workshop lichtte hij het nieuwe operationeel werken, opleidingsniveau en bestuursrechtelijk handhaving toe.
Hoe je jonge collega’s of stagiaires coacht en begeleidt, vertelde Raoef Khadjé. Hij heeft een methode ontwikkeld, ‘The training of greatness’, die voor veel jongeren succesvol is gebleken.
Verder was er een workshop over levensreddend handelen bij grote incidenten en vond de jaarlijkse wederzijdse uitwisseling van informatie plaats. Hierbij ging het om informatie over opleiding, keuzedelen en de nieuwste ontwikkeling vanuit het werkveld. Tevens werden zaken ten aanzien van de bpv (stage) geëvalueerd.
Volgend jaar zal opnieuw een dergelijke dag worden georganiseerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner