ADO Den Haag moet snel aan de slag met betere beveiliging

De beveiligingsmaatregelen bij ADO Den Haag zijn onder de maat. Dat concludeert bureau CrowdProfessionals, dat in opdracht van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag heeft onderzocht wat er allemaal fout is gegaan tijdens de nacompetitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior eind mei.

Die zondag 29 mei ging het helemaal mis in het Cars Jeans Stadion, toen de kans verkeken bleek dat ADO Den Haag zou terugkeren in de Eredivisie. ‘Wat een hoogtepunt moest worden mondde uit in een dubbele teleurstelling. Niet alleen op het veld, maar vooral ook daarbuiten’, aldus een statement van de Haagse club, die toezegde er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat de schuldigen zouden worden opgespoord. Zogeheten supporters van ADO Den Haag hadden tijdens de wedstrijd al voorwerpen op het veld gegooid en zochten na het laatste fluitsignaal de confrontatie met de bezoekers in het uitvak. Vervolgens gingen zij buiten het stadion de politie en ME te lijf. Voor de autoriteiten vormde het gebeurde aanleiding om de veiligheidssituatie in het stadion nader te laten onderzoeken.

Aanbevelingen
Een van de aanbevelingen van bureau CrowdProfessionals is het aanstellen van een veiligheidscoördinator die orde op zaken gaat stellen. Dat is inmiddels gebeurd. Robert van Hest heeft Leo Vellekoop vervangen, die na bijna 9 jaar ADO Den Haag naar Vitesse vertrok. De club moet ook meer goed opgeleide stewards in dienst stellen. Zolang die er niet zijn zullen er particuliere beveiligers moeten worden ingehuurd om tot het vereiste aantal veiligheidsfunctionarissen te komen. Daarnaast moet de techniek worden verbeterd. ADO Den Haag heeft een aantal jaren als proeftuin gediend voor nieuwe ontwikkelingen, zoals gezichtsherkenning om supporters met een stadionverbod te weren, maar de huidige systemen voldoen volgens de onderzoekers niet meer aan de eisen van deze tijd. Voorgesteld wordt een systeem dat van elke bezoeker een foto maakt, die gekoppeld wordt aan het toegangsbewijs.

Niet op korte termijn te realiseren
De voorgestelde maatregelen zijn volgens ADO Den Haag niet op korte termijn te realiseren. Zo moet bijvoorbeeld de entree flink worden aangepast. Behalve dat het lastig zal zijn een aannemer te vinden, kampt de club ook al jaren met geldnood, onder andere vanwege de hoge boetes die keer op keer worden opgelegd na de zoveelste wedstrijd met rellen en wangedrag. De lokale driehoek toont hiervoor bericht en heeft daarom toegezegd op 15 augustus te gaan kijken of ADO Den Haag vorderingen maakt met het verbeterde veiligheidsbeleid. Als dat zo is, mogen er weer thuiswedstrijden met bezoekers van de tegenstander worden gespeeld. Dat laatste geldt niet voor wedstrijden waarbij rellen worden verwacht, zoals die op 28 augustus tegen Jong Ajax. De Haagse voetbalclub heeft toegezegd om voorlopig elke keer de beveiliging af te stemmen op het risico van de betreffende wedstrijd.

Deel dit artikel via: