Adressen bedreigde personen voor het grijpen via Kadaster

Woonadressen van bedreigde personen blijken heel eenvoudig te achterhalen zijn via het besloten deel van de website van het Kadaster. Dat ontdekte Daniël van der Laan van RTL Nieuws. Er is wel een bedrijfsaccount nodig om toegang te krijgen, maar dat is met wat eenvoudig bedrog zo te krijgen.

Het register van het Kadaster is openbaar. Wie wil weten van wie een huis is en wat het gekost heeft, kan dat tegen betaling achterhalen. Bepaalde beroepsgroepen, zoals notarissen en makelaars, kunnen ook op naam zoeken. Zo is ook te achterhalen waar bekende Nederlanders wonen, als die een koophuis hebben. Van der Laan ontdekte echter dat iedereen zo’n professioneel account kan aanvragen. Er wordt niet gecontroleerd of men dat beroepshalve nodig heeft. Dus ook criminelen kunnen uitzoeken waar hun doelwit woont. Een KvK-nummer en een rekeningnummer zijn voldoende om de woningen van zo’n 6 miljoen Nederlanders te achterhalen.

Misbruik voorkomen
De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte en heeft het Kadaster opgedragen om het ‘ernstige lek’ per direct te dichten om verder misbruik te voorkomen. Het Kadaster beweert echter dat daarvoor eerst de wetgeving aangepast moet worden. Zolang dat niet gebeurd is, kan iedere bedreigde persoon ‘bezoek aan huis’ verwachten. RTL Nieuws ontdekte dat er via Telegram-groepen ook flink gehandeld wordt in via het Kadaster verkregen woonadressen. Er zijn genoeg mensen die er geld voor over hebben om te weten te komen waar hun ex woont. Ook adressen van rechters, advocaten, journalisten, wetenschappers en politici zijn populair. Cyber security expert Dave Maasland noemt het een ‘Gouden Gids voor criminelen’. RTL Nieuws zocht diverse gevoelige adressen op, maar dat leidde niet tot alarmbellen bij het Kadaster. Slechts van enkele ministers en misdaadjournalisten was niet te achterhalen waar zij wonen.

Deel dit artikel via: