Afname veiligheid op werk door recessie
Een kwart van de ruim zeven miljoen werknemers in Nederland werd vorig jaar geconfronteerd met diefstal, geweld of een vergelijkbaar incident op het werk. Een toename van zes procent. Dat blijkt uit het nationaal onderzoek ‘Beleving veiligheid op de werkplek’.
Het onderzoek is voor het derde achtereenvolgende jaar is gehouden in opdracht van CSU Security Services. Volgens de resultaten bezuinigen bedrijven door de economische crisis op beveiliging. Door deze bezuinigingen en de angst voor incidenten groeit het onveiligheidsgevoel onder werknemers. Bijna 40% van de werknemers erkent dat.
Van de ruim zeven miljoen werknemers voelt een op de twintig (ruim 300.000 mensen) zich niet veilig op het werk. Meer mensen laten waardevolle bezittingen thuis. Dit aantal steeg van 25 naar 29%. Veertig procent van de werknemers laat de laptop niet onbeheerd op het bureau staan. Ruim de helft neemt steevast de portemonnee of mobiele telefoon mee zodra zij de werkplek verlaten.
De door onderzoeksbureau Integron uitgevoerde meting toont aan dat het aantal werknemers dat zich thuis veiliger voelt dan op het werk met vier procent is gestegen en nu boven de één miljoen uitkomt. Negen van de tien vinden een veilige werkplek even belangrijk als een veilige thuisomgeving. Dertien procent van de medewerkers voelt zich onveilig in de directe omgeving van het werk. Vrouwen voelen zich onveiliger dan mannen. Om onveilige plekken op weg naar of van het werk te vermijden, rijdt een op de tien werknemers om. Het parkeerterrein blijft de meest genoemde onveilige plek, maar ook fietsenstallingen, liften, hallen en gangen scoren hoog.
Een veilige werkplek stimuleert zowel de arbeidsproductiviteit als de kwaliteit van het werk. Driekwart van de werknemers geeft aan meer werk te kunnen verrichten in een veilige omgeving en vier op de vijf zijn van mening dat een veilige werkomgeving essentieel is om hun werk goed te doen. Vijf procent van de werknemers vermijdt overwerk vanwege de veiligheid op de werkplek.
Als het aan de werknemers ligt, komt er meer aandacht voor veiligheid op het werk. Van de respondenten vindt een op de vijf dat er vaker en beter beveiligd moet worden. Het aantal werknemers dat vindt dat camera´s in en om gebouwen de beste oplossing is, is opnieuw toegenomen. Ruim eenderde vindt privacy op de werkplek ondergeschikt aan veiligheid.
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat bedrijven slechts beperkt aandacht besteden aan het informeren van hun personeel over veiligheid. Tweederde van de respondenten laat weten dat hun werkgever momenteel geen cursussen en trainingen geeft in veiligheid. Slechts 18% van de werkgevers organiseert informatiebijeenkomsten over veiligheid. Illustratief in dit verband is dat vier op de tien werknemers geen idee hebben waar zich de nooduitgangen bevinden. Ze zijn evenmin bekend met het ontruimingsplan en de procedures hoe te handelen bij calamiteiten.
“Het onderzoek toont aan dat het veiligheidsgevoel op het werk verslechtert,” concludeert Aad de Vries, directeur van CSU Security Services. “In een periode van economische neergang maken bedrijven een moeilijke periode door. Dat werkt door naar de werknemers. Er ontstaan eerder irritaties en ook de kans op bijvoorbeeld diefstal en fraude op het werk neemt toe. Zulke vormen van ongewenst gedrag openbaren zich trouwens over de gehele linie, want ook in de samenleving zie je een toename van de criminaliteit als het economisch minder gaat. Aangezien de recessie niet een, twee, drie voorbij zal zijn, verwachten we dat die tendens doorzet en het veiligheidsgevoel op het werk nog verder zal afnemen de komende tijd.”
”Zeker als investeringen in veiligheid op het werk onder druk staan, is het van belang slimme keuzes in risicobeheersing te maken”, vindt De Vries. “Voorwaarde is dat je de veiligheid en de veiligheidsbeleving op bedrijfsniveau grondig analyseert. Gelet op het effect dat het veiligheidsgevoel heeft op de arbeidsproductiviteit van medewerkers, kunnen bedrijven zich in deze moeilijke tijd een uitstekende dienst bewijzen door de juiste organisatorische maatregelen te nemen en te zorgen voor een adequate informatievoorziening.”