Afspraken over hardere aanpak supportersgeweld
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft met de KNVB, directeuren van voetbalclubs, burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie afspraken gemaakt over een hardere aanpak van geweld rond voetbalwedstrijden. Zo worden geweldplegers voortaan strafrechtelijk aangepakt. Ook moeten zij de schade vergoeden.
Behalve de politie zullen ook voetbalclubs en gemeenten meer hun best moeten doen om het geweld te voorkomen en daders op te sporen. Daarom komen er meer camera’s in stadions van betere kwaliteit, zodat daarmee geweldplegers makkelijker zijn te identificeren. Na de rellen in het NEC-stadion in Nijmegen konden veel relschoppers worden opgespoord, dankzij uitstekende videobeelden. Voetbalclubs en gemeenten krijgen de taak om zoveel mogelijk de aangerichte schade op de vandalen te verhalen.
Puntenaftrek bij slechte beveiliging
Op het moment zijn de meeste voetbalclubs terughoudend als het gaat om investeringen in betere beveiliging. Grapperhaus denkt daarom aan puntenaftrek voor clubs waar rellen uitbreken, terwijl niet aan de beveiligingseisen is voldaan. Hij wil slimme camera’s met gezichtsherkenning in de stadions. Ook komt er een app waarmee mensen met een stadionverbod kunnen bewijzen dat zij tijdens wedstrijden niet in de buurt van het stadion zijn. Hopelijk houdt men er rekening mee dat de hooligan zijn telefoon ook thuis kan laten. Het wordt volgens de bewindsman een gerichte aanpak tegen spreekkoren, groepen gewelddadige jongeren die alleen voor het vechten naar de wedstrijd komen en personen die bijvoorbeeld bestuurders van voetbalclubs bedreigen.
Persoonsgerichte aanpak
Sinds er weer met publiek gespeeld mag worden, is het supportersgeweld enorm toegenomen. Na de eerste negen speelronden waren er al 45 tuchtzaken, terwijl dat er normaal zeventig tot negentig in een heel seizoen zijn. Ook waren op 20 oktober al 150 stadionverboden uitgedeeld. Normaal zijn dat er zo’n 300 per seizoen. De KNVB is overigens geen voorstander van het aftrekken van punten na ongeregeldheden of het weren van uitsupporters, maar wil wel meewerken aan een persoonsgerichte aanpak. Men wil niet dat de vele goedwillende supporters lijden onder het gedrag van enkele raddraaiers. De mogelijkheden voor stadionverboden worden uitgebreid en er komt een levenslang stadionverbod voor personen die zich drie keer zeer ernstig hebben misdragen.