Brandveiligheid in cultureel erfgoed

Op dinsdag 19 november 2019 vindt het jaarlijkse symposium over brandveiligheid van cultureel erfgoed plaats in Arnhem bij het Instituut Fysieke Veiligheid. De dag wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Instituut Fysieke Veiligheid en andere partners.

De brandende Notre Dame in Parijs riep bij velen de vraag op of dit ook in Nederland kan gebeuren. En ja, recente incidenten laten zien dat dit inderdaad het geval is. Dit jaar besteedt het jaarlijkse symposium over brandveiligheid van cultureel erfgoed aandacht aan branden in monumentale gebouwen.

Brand in monument
Het blussen in een monumentaal gebouw is een lastige klus voor de brandweer. Beter is om brand te voorkomen. Brandveiligheidsvoorzieningen beperken zeker het risico op brand, maar het gedrag van de mens blijft de zwakste schakel. Onder andere brandgevaarlijke activiteiten als werkzaamheden en evenementen worden op deze dag besproken. En er is een brandweerspreekuur.
Het symposium begint met een beschouwing van de dramatische brand in de Notre Dame door Thierry Burger, brandpreventieadviseur voor erfgoed en werkzaam op het Ministerie van Cultuur in Parijs. Hij vertelt alles over de brand, hoe de brandweer heeft gehandeld én over het plan om de brandveiligheid van de vele kathedralen te vergroten.

Voor wie
Het brandsymposium is interessant voor betrokkenen bij de brandveiligheidszorg voor cultureel erfgoed. Het symposium brengt hen bijeen en biedt de gelegenheid om kennis en ervaringen uit te wisselen en te netwerken.
Het brandsymposium vindt plaats bij het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem. Aanmelden kan vanaf september. Wie hierover geïnformeerd wil worden kan mailen naar kennisevents@ifv.nl

Gedeeld

Geef een reactie