Webinar: Niet bevoegd, wel verantwoordelijk

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) organiseert op woensdag 30 september om 10.30 uur het gratis webinar ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk: wat een gemeente kan doen bij online aangejaagde orderverstoringen’.

Het thema is actueel; er zijn bijna dagelijks nieuwsberichten over ordeverstoringen waarbij sociale media en of vloggers een rol spelen.
In het onderzoek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’ van de NHL Stenden hogeschool is onderzocht welke interventies gemeenten tot hun beschikking hebben voor het handhaven van online aangejaagde orderverstoringen. Want wat kan de burgemeester doen wanneer online wordt opgeroepen tot een illegaal evenement? En wat kan de burgemeester doen als op sociale media grote onrust ontstaat over bepaalde personen of een gebeurtenis in de gemeente?

Aanjagende rol
Uit het onderzoek dat op 21 september gepubliceerd wordt, blijkt dat ruim 70 procent zich verantwoordelijk voelt om in te grijpen bij verstoringen waarbij het internet een aanjagende rol speelt. Maar hoe doen ze dat dan? En wat zijn daarbij kansen en beperkingen en wat zijn de grootste dillema’s. Dat vertelt Willem Bantema, onderzoeker van NHL Stenden hogeschool, tijdens het webinar.

Willem Bantema, senior onderzoeker-docent Cybersafety NHL Stenden Hogeschool

Reacties
Burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland en burgemeester Milène Junius van de gemeente Hellevoetsluis – beide met een uitgesproken mening op het gebied van cyber – geven hun reactie op het onderzoek. Daarnaast zal Solke Munneke, Hoogleraar Staatsrecht (RuG), een toelichting geven op hoe een dwangsom werkt en ingezet kan worden. Vragen over het onderzoek kun je tijdens het webinar online stellen via de chatfunctie. Willem Bantema zal proberen zoveel mogelijk vragen live vanuit de studio te beantwoorden.

De doelgroep
Het onderzoek en daarbij het webinar zijn bedoeld voor burgemeesters en de ambtenaren die de burgemeesters zowel beleidsmatig als juridisch adviseren. Deze ambtenaren zijn vaak werkzaam bij de afdelingen openbare orde en veiligheid van de gemeenten. Maar ook politie en het OM behoren zeker tot de doelgroep. Aanmelden kan via het inschrijfformulier.

Gedeeld

Geef een antwoord