Agent gaat zelf dna-onderzoek doen

Het Nederlands Forensisch Instituut en de politie starten volgend jaar een proef met ‘Local DNA’. Daarmee kunnen agenten zelf sporenonderzoek doet met behulp van een mobiel apparaat, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Als de proef succesvol verloopt krijgen mogelijk alle politieregio’s de mogelijkheid om spoedeisend dna-onderzoek uit te voeren. Het apparaat is inmiddels getest bij de Landelijke Eenheid van de politie.
De politie kan de technologie goed gebruiken, want nu duurt het nog gemiddeld twee maanden voordat het NFI met een dna-uitslag komt. Wel kan zo nodig dna binnen zes uur worden onderzocht, maar de politie kan het op de eigen locatie altijd nog sneller doen.

Speciale ruimte
Het dna-apparaat zal niet door elke agent bediend kunnen worden. Er worden forensisch rechercheurs opgeleid om er mee om te leren gaan. Het apparaat is volgens het NFI eenvoudig te bedienen. Het analyseert een spoor en stuurt vervolgens het dna-profiel naar het NFI. Daar wordt een rapport opgemaakt en wordt het profiel vergeleken met gegevens in een dna-databank. Het onderzoek gebeurt overigens in een speciale ruimte op het politiebureau. Het is niet mogelijk het apparaat op de locatie van een misdrijf te gebruiken. Dat komt volgens het NFI vanwege de strenge eisen die worden gesteld aan dna-onderzoek. Die zijn onder meer bedoeld om te voorkomen dat sporen vervuild raken.
De apparaten zijn met 300.000 euro per stuk niet goedkoop. Daar bovenop komen nog de opleidingskosten. Daarom hebben het NFI, de politie, het Openbaar Ministerie en de Hogeschool van Amsterdam een subsidie aangevraagd.

Deel dit artikel via: