Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Centurion

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Ajax Systems

Crown Security Services

Nimo Dog Security

SmartCell

IDIS

RoSecure

i-Pro

Seagate

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

Multiwacht

CardAccess

Eizo

HID

20face

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

ARAS

GFT

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Top Security

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Unii

Alphatronics

Hikvision

JMB Groep

Alarm Meldnet

Lobeco

NIBHV

VBN

VEB

CDVI

ASIS

VideoGuard

VVNL

Nenova

Seris

SOBA

Paraat

G4S

Advancis

De Beveiligingsjurist

HD Security

Paxton

Secusoft

ASSA ABLOY

Explicate

DZ Technologies

NetworxConnect

OSEC

CSL

VAIBS

Trigion

Optex

Securitas

2N

Avigilon Alta

Kiwa

Bydemes

ADI

Genetec

Brivo

Masset Solutions

SmartSD

Milestone

Akuvox

BHVcertificaat.online

Connect Security

EAL

Regio Control Veldt

Agent voor de rechter in verband met schietincident

14 november 2022
Redactie
14:19

Op 28 mei 2020 deed zich een ernstig incident voor aan de Haagse Neptunusstraat. Een man die zich verward gedroeg en met een bijl liep te zwaaien, werd neergeschoten door een 40-jarige agent. De 37-jarige man liep daarbij een dwarslaesie op. De agent beroept zich op noodweer. Het OM legt deze zaak aan de rechter voor.

Donderdagavond 28 mei 2020 kwamen er meerdere 112-meldingen binnen bij de politie. Er liep een man in Scheveningen over straat die met een bijl zwaaide. Hij sloeg daarmee op dingen maar had ook al iemand op de rug geslagen. Die was daarbij licht gewond geraakt.
Acht agenten kwamen direct op de melding af. Zij vonden de situatie zo dreigend dat meerdere agenten hun pistool trokken. Ze probeerden contact te maken met de man en hem zover te krijgen dat hij de bijl zou neerleggen. Daarbij werd ook een waarschuwingsschot gelost. Daar reageerde de man nauwelijks op. Al zwalkend en met de bijl zwaaiend stapte hij in de richting van de agenten.

Noodweer
De 40-jarige agent dacht dat de man een direct gevaar vormde voor een jonge agente in opleiding. Hij meende te moeten schieten om haar te beschermen. Hij raakte de man in zijn borst. Die liep daarbij een dwarslaesie op. Achteraf zegt de getroffen man zich niets van het incident te kunnen herinneren. Hij heeft verklaard dat hij cocaïne en XTC had gebruikt en ook pijnstillers vanwege pijn in zijn knie.
De verdachte agent doet een beroep op noodweer omdat hij zijn jonge collega meende te moeten verdedigen. Na uitvoerig onderzoek van de Rijksrecherche en nauwgezette bestudering van het dossier (waarin ook beeldmateriaal zit) is er volgens het OM feitelijk geen sprake van noodweer. Er was op het moment van schieten geen sprake van een acuut en direct gevaar voor de agente in opleiding. Ook een beroep op zogeheten putatief noodweer kan volgens het OM niet slagen.

Poging doodslag
Het OM concludeert dan ook dat de agent de situatie verkeerd heeft ingeschat met ernstige gevolgen. Hoe heftig het ook klinkt: als gevolg van die verkeerde inschatting heeft de agent zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging doodslag.
De volgende vraag is: welke strafeis hoort daarbij? Daarbij neemt het OM in aanmerking dat de positie van een agent heel anders is dan die van een burger. Van de verdachte agent werd verwacht dat hij met zijn collega’s een einde zou maken aan een gevaarlijke situatie. Hij deed zijn werk en móest wel handelen. Een burger zou de mogelijkheid hebben gehad weg te lopen. Die mogelijkheid had de agent niet.
Alles afwegende komt het OM tot een strafeis van twee maanden gevangenis (geheel voorwaardelijk). Daarbij houdt het OM er ook rekening mee dat het voor de agent indringend is om vervolgd te worden voor iets wat hij uit hoofde van zijn werk heeft gedaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner