Agenten bestraft voor uitingen via WhatsApp

De Amsterdamse politie heeft de definitieve straffen bepaald voor zes medewerkers die betrokken waren bij WhatsApp-groepen met discriminerende en grensoverschrijdende inhoud. Drie van hen kregen onvoorwaardelijk ontslag, terwijl de overige drie een voorwaardelijk ontslag kregen.
Deze beslissingen volgden na advies van de Adviescommissie Grondrechten en Functie-oefening Politieambtenaren (AGFA Politie), die oordeelde dat de gedragingen en uitingen niet vallen onder de bescherming van grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting.
De disciplinaire straffen zijn in lijn met eerdere voornemens. De betrokken medewerkers hebben zes weken om bezwaar aan te tekenen. De AGFA heeft de gesprekken in de WhatsApp-groepen deels openbaar gemaakt in haar adviezen, maar de politie onthoudt zich ervan deze volledig vrij te geven om de benadeelden te beschermen. De AGFA oordeelde dat de uitlatingen ongepast, beledigend en vaak discriminerend waren.
Vertrouwen in politie
Peter Holla, politiechef van de eenheid Amsterdam, veroordeelt de teksten sterk: “Deze discriminerende uitlatingen raken niet alleen de mensen waarover gesproken is, maar schaden ook het vertrouwen in de politie. De stevige straffen onderstrepen dat dit gedrag onacceptabel is.”
Eerder waren straffen voor vijf andere medewerkers al definitief vastgesteld. In totaal heeft de Amsterdamse politie vier medewerkers ontslagen, zes voorwaardelijk strafontslag opgelegd met proeftijden en gedragstrajecten, en één medewerker een berisping gegeven.
Hoewel de onderzoeken nu zijn afgerond, benadrukt Holla dat het streven naar een diverse en inclusieve politie doorgaat. Binnen alle teams zijn gesprekken gevoerd over omgangsvormen op digitale platforms, waarbij duidelijke grenzen zijn gesteld aan acceptabel gedrag. “We moeten kritisch blijven, leren van fouten en bouwen aan een politieorganisatie die iedereen vertegenwoordigt”, aldus Holla.