AIVD gebruikt omstreden Israëlische hacksoftware
De AIVD gebruikt de omstreden hacksoftware Pegasus van de Israëlische NSO Group en heeft die onder meer ingezet om in 2019 de telefoon van Ridouan Taghi te hacken. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die sprak met verschillende anonieme bronnen. Critici vinden dat deze software een bedreiging vormt voor de democratie.
De NSO Group is niet kieskeurig als het om klanten gaat. De software wordt ook geleverd aan totalitaire regiems, die er oppositieleden, activisten en journalisten mee in de gaten houden. Dat stelden het Canadese CitizenLab en mensenrechtenorganisatie Amnesty International vast. Voor de VS was dat een reden om het Israëlische bedrijf eind 2021 op een sanctielijst te zetten. Volgens de Volkskrant is Pegasus een militair wapen. Je kan met één klik iemands telefoon besmetten, de gps-locatie heel nauw volgen, de microfoon aanzetten en alles te weten komen over een persoon.
Kwetsbaar
Volgens journalist Huib Modderkolk van de Volkskrant maakt het gebruik van Pegasus de AIVD kwetsbaar. De Israëlische leverancier kijkt mee hoe de software gebruikt wordt en weet zo waarin de gebruiker geïnteresseerd is. Het is niet bekend wat er met die kennis gedaan wordt, maar het is duidelijk dat criminelen er zeer veel geld voor over zullen hebben. Een commercieel bedrijf als de NSO Group kan daar gevoelig voor zijn. De AIVD zou Pegasus hebben ingezet om na de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 de hiervan verdachte Ridouan Taghi op te sporen. Die werd drie maanden later in Dubai gearresteerd, maar het is niet bekend of hij met behulp van Pegasus is opgespoord. De AIVD laat zich daar niet over uit. De omstreden software wordt veel gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat onder andere telefoons van Europarlementariërs en leden van de Europese Commissie werden gehackt. Ook op telefoons van mensenrechtenactivisten werd Pegasus aangetroffen.