Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Milestone

Gold-IP

Eagle Eye Networks

VBN

Nimo Drone Security

Ajax Systems

20face

Secusoft

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

G4S

Paxton

HID

SmartCell

Alphatronics

Avigilon Alta

Lobeco

PG Security Systems

i-Pro

Brivo

Masset Solutions

OSEC

Alarm Meldnet

Advancis

VideoGuard

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Kiwa

Uniview

Oribi ID Solutions

VEB

ASIS

CDVI

Top Security

Hikvision

Seagate

JMB Groep

ADI

ARAS

GFT

Bosch Security Systems

Centurion

Genetec

SmartSD

HD Security

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Paraat

Akuvox

ASSA ABLOY

Seris

Optex

Dero Security Products

Nimo Dog Security

EAL

IDIS

Add Secure

Eizo

Nenova

VVNL

CardAccess

2N

DZ Technologies

Trigion

CSL

NetworxConnect

Explicate

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Unii

Securitas

VAIBS

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

RoSecure

Sequrix

AIVD houdt niet altijd alles geheim

10 mei 2024
Redactie
14:25

In 2023 bracht de AIVD 56 ambtsberichten uit, onder andere over aanslagplannen. De meeste informatie van de AIVD is geheim en mag volgens de wet niet worden gedeeld. Een van de weinige manieren waarop in bepaalde gevallen wel informatie mag worden gedeeld, is via een ambtsbericht. In een aantal zaken zijn het afgelopen jaar in Nederland mensen aangehouden na een ambtsbericht van de AIVD.

Een ambtsbericht is een document. De ontvanger kan op basis van een ambtsbericht maatregelen nemen tegen de persoon of organisatie die erin wordt genoemd. De AIVD kan zelf niet opsporen en vervolgen. Die taak ligt bij de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Informatie over strafbare feiten kan zo naar het OM worden gestuurd.
Soms beschikt de AIVD over informatie die van belang is voor de opsporing of vervolging van (zware) strafbare feiten. Bijvoorbeeld als uit een onderzoek blijkt dat iemand van plan is een aanslag te plegen. Dan kan de dienst een ambtsbericht aan het OM uitbrengen. Het OM kan op basis van het ambtsbericht een eigen onderzoek starten. Ambtsberichten worden opgenomen in het strafdossier.

Bron van de informatie blijft geheim
Een ambtsbericht bevat de gegevens van de persoon of organisatie waar het bericht betrekking op heeft en gegevens over het vermoedelijke strafbare feit dat is geconstateerd. Hoe de AIVD aan die informatie is gekomen, is geheim. Daarbij kan gedacht worden aan informatie van een telefoontap of van een bron die iets heeft gemeld. In verband met bronbescherming mag de AIVD van de wet niet naar buiten brengen waar de informatie vandaan komt. Deze informatie wordt dus uit het ambtsbericht gelaten.
Ook kan de AIVD een ambtsbericht uitbrengen aan andere instanties. Bijvoorbeeld aan een burgemeester, de Immigratie- en Naturalisatiedienst of de Raad voor de Kinderbescherming. De ontvanger kan op basis van dit ambtsbericht besluiten om zelf een onderzoek te starten. En dat gebeurt meestal ook.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner