Ajax-detectoren waarschuwen nu ook bij te lage temperatuur

Detectoren, sirenes, bediendelen en vele andere Ajax-apparaten kunnen de temperatuur in hun behuizing meten met behulp van de ingebouwde sensoren. Voordien werden deze indicatoren alleen voor weergave gebruikt. Vanaf nu kan de temperatuur van het apparaat scenario’s activeren.

Temperatuurscenario’s zijn beschikbaar voor gebruikers met de OS Malevich 2.14-update. Het enige wat nodig is, is een systeem met daarin een apparaat dat de temperatuur kan weergeven en een automatiseringsapparaat dat het scenario kan uitvoeren. Ook is de luchtkwaliteitsmonitor, LifeQuality, te proberen die de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie weergeeft. LifeQuality beschikt over Zwitserse en Zweedse sensoren die ook in medische apparatuur worden gebruikt en levert dus de meest betrouwbare gegevens.

Leegstaande gebouwen
Winterse temperaturen kunnen schade toebrengen aan gebouwen als deze niet worden verwarmd. De muren kunnen bevriezen, het watervoorzieningssysteem kan kapot vriezen en er kan schade ontstaan aan meubels en apparaten. Temperatuurschommelingen kunnen ook schimmels veroorzaken. Daarom adviseren deskundigen om een temperatuur van 5°C tot 8°C aan te houden in lege of zelden bezochte gebouwen.
De temperatuurscenario’s schakelen het verwarmingssysteem in als de temperatuur onder de +5°C komt en weer uit wanneer de temperatuur +8°C bereikt.

Sneeuw en ijs op de oprit
Een met ijs en sneeuw bedekte oprit kan leiden tot ernstige verwondingen. Een smeltsysteem kan een alternatief zijn voor het dagelijks handmatig verwijderen van sneeuwval en ijs. Verwarmde vloeren kunnen overal geïnstalleerd worden, waaronder in wandelpaden en buitentrappen.
Door het smeltsysteem met Ajax te integreren kan zonder risico door de sneeuw worden gereden en gewandeld. Met temperatuurscenario’s is de oplossing volledig geautomatiseerd en energie-efficiënt te maken. De scenario’s schakelen de verwarming in als de temperatuur van de Ajax-buitendetectoren onder de 0°C daalt en schakelen deze weer uit als de temperatuur weer boven de nul ligt. Als er geen neerslag wordt verwacht, kunnen met één klik in de Ajax-apps de scenario’s worden uitgeschakeld. Deze functie is dan weer in te schakelen als het weer verslechtert. Het systeem smelt automatisch sneeuw en ijs alleen wanneer dat nodig is.

Opslagtemperatuur regelen
Er moet voldaan worden aan specifieke regels om verschillende producten tegen kwaliteitsverlies te beschermen. Temperatuurregeling is heel belangrijk in een wijnkelder. Voor de opslag van bloemen zijn een bepaalde temperatuur, verlichting, luchtcirculatie en luchtvochtigheid nodig. En voor farmaceutische producten is de medische nauwkeurigheid van alle microklimaatindicatoren essentieel.
Met het Ajax-beveiligingssysteem zijn de primaire behoeften van het magazijn op te lossen: beveiligingsdetectoren bieden betrouwbare bescherming tegen inbraak en scenario’s automatiseren de temperatuurregeling. De LifeQuality-luchtkwaliteitsmonitor geeft nauwkeurige metingen zonder afwijkingen. Het WallSwitch-relais schakelt de verwarming, de ventilatie en de airconditioning in als de temperatuur van de Ajax-detectoren de normale parameters overschrijdt. Scenario’s automatiseren in samenwerking met LightSwitch de verlichting volgens een schema.

Microklimaat in de productiefaciliteit
Het productieproces mag onder geen beding stoppen. Maar de microklimaatindicatoren moeten aan de normen voldoen. Zo moeten broeikassen een systeem hebben dat de temperatuur regelt, een optimaal luchtvochtigheidsniveau in stand houdt en de verlichting volgens schema regelt. Het is van essentieel belang om tijdig te worden ingelicht als het systeem kritische microklimaatindicatoren laat zien en hulp van werknemers nodig is.
De beveiligingsdetectoren van Ajax beschermen dure productieapparatuur en scenario’s die samenwerken met WallSwitch activeren automatisch de verwarmings-, ventilatie-, airconditioning-, irrigatie- en verlichtingssystemen. De Ajax-apps geven meldingen over elke systeemgebeurtenis. Een Ajax-systeem heeft al met succes gewassen beschermd in de kassen van een paddenstoelenkwekerij.

Veiligheid en comfort
Dankzij de OS Malevich 2.14-update activeren Relay, WallSwitch, LightSwitch, Socket, Socket Plus en WaterStop wanneer de opgegeven temperatuurgrens niet meer binnen bereik ligt. De temperatuur van een of meer detectoren kan het scenario activeren.
De installatie kan in één faciliteit zowel voor veiligheid als voor comfort zorgen. Scenario’s gebaseerd op de LifeQuality-indicatoren kunnen het microklimaat in elke kamer regelen, wat een breed scala aan apparaten oplevert. De temperatuur van de andere Ajax-apparaten kan worden gebruikt voor reeds geïnstalleerde Ajax-beveiligingssystemen om de verwarming, airconditioning en andere systemen te automatiseren. Deze scenario’s worden apart weergegeven in de Ajax-apps. Temperatuurscenario’s werken met OS Malevich versie 2.14 op alle hubs (behalve het Hub-model).

Deel dit artikel via: