Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

VEB

VideoGuard

Eagle Eye Networks

SmartSD

Akuvox

VAIBS

RoSecure

Secusoft

PG Security Systems

JMB Groep

Centurion

DZ Technologies

SmartCell

Advancis

Seagate

Nenova

ASIS

Explicate

Connect Security

Alphatronics

Traka ASSA ABLOY

Paraat

CardAccess

G4S

NetworxConnect

Brivo

Securitas

EAL

IDIS

VBN

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Sequrix

SOBA

i-Pro

ADI

Ajax Systems

Milestone

Service Centrale Nederland

ARAS

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

Uniview

Crown Security Services

Kiwa

GFT

20face

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Nimo Drone Security

CDVI

OSEC

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Trigion

Genetec

Paxton

Seris

HID

Optex

Gold-IP

Unii

VVNL

HD Security

Masset Solutions

Hikvision

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Bydemes

NIBHV

Dero Security Products

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

CSL

Top Security

Lobeco

2N

Eizo

Ajax Systems en distributeurs tonen laatste innovaties

6 juni 2024
Redactie
06:26

Ajax Systems was de afgelopen periode op tournee. In samenwerking met een aantal distributeurs werden nieuwe producten geïntroduceerd en toegelicht. Ook werd uitgebreid ingegaan op de voordelen van de geboden technologie voor zowel installateurs als eindgebruikers en op een aantal verkoopbevorderende initiatieven.

De nieuwste productengroep van Ajax Systems zijn de camera’s en een NVR. Tot voor kort wilde de Oekraïense fabrikant hier niet aan beginnen, omdat tegen het enorme aanbod van Chinese fabrikanten nauwelijks is te concurreren. Maar doordat vanuit de installatiewereld de vraag steeg naar cameraproducten die naadloos geïntegreerd kunnen worden en die voldoen aan NDAA, werd het beleid veranderd. Sinds eind vorig jaar levert het bedrijf de TurretCam, BulletCam en DomeCam Mini als onderdeel van de Baseline-productlijn. De camera’s maken gebruik van de JetSparrow-technologie van Ajax Systems en combineren bewaking in hoge resoluties met bescherming van de privacy. Ze zijn dankzij IP65-classificatie geschikt voor binnen en buiten. En de wachtwoordloze verificatie zorgt voor een naadloze en veilige installatie. De camera’s hebben een resolutie van 5 of 8 megapixels en een objectief van 2,8 mm of 4 mm. Daarnaast is een NVR geïntroduceerd met een maximale opslagcapaciteit van 16 Terabyte. Deze ondersteunt ook (Onvif) camera’s van derden, maar alleen in combinatie met Ajax-camera’s kan geprofiteerd worden van intelligentie functies, zoals het detecteren van personen en voertuigen. Bijzonder is het gebruikte VMS, waarmee net als bij grotere VMS’en autorisaties aan gebruikers kunnen worden gekoppeld.

Kleine en grote systemen
De camera’s zijn te bedienen via de Ajax-app, die ook al voor inbraakdetectie en domotica wordt gebruikt. Via een virtuele videowall zijn alle beelden gelijktijdig te bekijken. Normaal worden beelden in lage resolutie verstuurd, om snelle navigatie mogelijk te maken en de communicatiekosten binnen de perken te houden. Indien nodig, kan ook video met hoge resolutie worden bekeken. Via Jetsparrow wordt alle communicatie versleuteld om de privacy van de gebruiker te beschermen. De app biedt de mogelijkheid om PTZ-camera’s aan te sturen, ofschoon de camera’s van Ajax zelf niet over PTZ beschikken. De videoproducten zijn op de eerste plaats voor kleinere projecten bedoeld, maar uitbreiding is mogelijk tot maar liefst 220 camera’s en 14 NVR’s. Zo is bijvoorbeeld een kleinere winkelketen van videobewaking te voorzien. De camera’s zijn van een behoorlijke kwaliteit. De metalen behuizing beschermt hen tegen sabotage en weersinvloeden. Pogingen tot sabotage leiden tot alarm. Via een SD-kaart kan tot 256GB lokaal worden opgeslagen. Verder zorgt een IR-led ervoor dat ’s nachts goed zicht tot 35 meter afstand wordt geboden. Waar nog aan gewerkt wordt is ondersteuning van videotoezichtcentrales. Die kunnen dan op termijn de beelden ontvangen op momenten dat de gebruiker zelf niet kan reageren op alarmmeldingen en detecties.

Ajax Academy
Hoewel draadloze systemen heel makkelijk lijken te installeren, zijn producten van Ajax Systems niet voor doe-het-zelvers bedoeld. Er is kennis voor nodig. Daarom worden de producten verkocht via distributeurs, die deze kennis aantoonbaar in huis moeten hebben. Om installateurs toch wat meer zelfstandigheid te bieden, is Ajax een kennisplatform gestart: de Ajax Academy. Hierop staan e-learning-programma’s voor zowel beginnende als ervaren installateurs. De cursussen zijn in het Engels, maar er kan gebruik worden gemaakt van een Nederlandse vertaling. Voor de wat oudere producten staan de cursussen al online. Aan online trainingen voor brand en video wordt gewerkt. Na het volgen van een cursus, kan de installateur een certificaat downloaden.
Ook interessant voor installateurs is het Partner Portal. Dit geeft toegang tot allerlei documentatie en andere marketingmaterialen, die helpen bij het overtuigen van klanten. Er zijn onder andere foto’s, logo’s en beschrijvingen te vinden, die installateurs op hun eigen website of in advertenties kunnen gebruiken.

Hybride systemen
Ajax ging ook uitgebreid in op de Superior-serie, die alleen door geautoriseerde installateurs mag worden verkocht. De producten in deze reeks zijn van hogere kwaliteit dan die uit de Baseline-serie. Zo hebben ze betere batterijen en uitgebreidere bewaking van storingen. Overigens kunnen Baseline-, Superior- en Fibraproducten in één systeem worden toegepast. Dat is dan weer handig bij projecten met verschillende beveiligingsniveaus.
Alles kan verbonden worden via de nieuwe Hub Hybrid. Dat is het eerste bedieningspaneel van Ajax met volledige ondersteuning voor zowel Jeweller- als Fibra-apparaten. Het apparaat biedt informatieve meldingen, fotoverificatie van alarmmeldingen, realtime bediening van het systeem via de app en automatiseringsscenario’s. De nieuwste versie werkt met 4G LTE en één of twee simkaarten. Er kunnen acht (bedrade) Fibra-lijnen op worden aangesloten, met elk maximaal honderd apparaten. De Hub Hybrid werkt met netspanning, maar een ingebouwde batterij kan bij storingen 2,5 dag voor voeding zorgen. Bijzonder is dat componenten net als bij brandmeldinstallaties via een lus kunnen worden aangesloten. Bij kabelbreuk blijft alles dan gewoon werken. Fibra-componenten hebben een in- en uitgang, zodat maar één verbinding nodig is om alles aan te sluiten. Dat kan tot een lengte van maar liefst 2 kilometer. Als een lus wordt toegepast, is de maximale lengte 500 meter. Via de Multitransmitter zijn bestaande detectoren van andere fabrikanten aan te sluiten.

Ajax is altijd wat geheimzinnig als vragen worden gesteld over wat de komende tijd verwacht mag worden. Ditmaal werd wel verteld dat branddetectie momenteel alle aandacht heeft. Zo kan op termijn een systeem worden gebouwd dat voldoet aan Grade 3 voor inbraakdetectie en EN54 voor branddetectie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner