Al zeven mensen aangehouden voor GGD-datadiefstal

Tot nu toe zijn er zeven mensen aangehouden in het onderzoek naar de verkoop van persoonsgegevens uit de systemen die de GGD gebruikt voor de coronatesten. Alle cybercrimeteams van de verschillende politie-eenheden bundelen nu hun krachten in het opsporen van verdachten, aldus de politie.

Op vrijdag 22 januari kregen politie en OM melding van de GGD dat er op Telegram persoonsgegevens uit GGD-systemen te koop zouden worden aangeboden. Hierop startte het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland direct een onderzoek. Dit onderzoek leidde al snel naar twee medewerkers van het callcenter van de GGD. Op 23 januari zijn een 21-jarige man uit Heiloo en een 23-jarige man uit Alblasserdam aangehouden.

Ernstig misdrijf
Inmiddels zijn nog vijf mannen aangehouden. Op dinsdag 2 februari is een 25-jarige man uit Amstelveen aangehouden en op woensdag 3 februari een 22-jarige man uit Heiloo. Op donderdag 4 februari volgde de aanhouding van een vijfde verdachte. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam. Op vrijdag 12 februari werd een 18-jarige man uit Den Haag aangehouden. Op woensdag 24 februari volgde de nieuwste aanhouding door het cybercrimeteam en de districtsrecherche van de eenheid Den Haag: een 19-jarige man uit Nootdorp.
Het stelen en verkopen of doorverkopen van persoonsgegevens is een ernstig misdrijf. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier bovenop. Meer aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten. Het onderzoek gaat verder, onder meer naar de omvang van de datadiefstal.

Deel dit artikel via: