Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Akuvox

HD Security

PG Security Systems

Uniview

RoSecure

2N

Eizo

Nenova

Hikvision

SmartCell

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Milestone

Brivo

Centurion

Nimo Drone Security

Ajax Systems

Alphatronics

CSL

JMB Groep

Alarm Meldnet

VAIBS

Gold-IP

SmartSD

VideoGuard

ADI

NIBHV

Seagate

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

20face

Add Secure

Genetec

Multiwacht

Advancis

Seris

Kiwa

Trigion

Hanwha Vision Europe

Top Security

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

ASIS

CDVI

OSEC

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Explicate

CardAccess

Lobeco

ARAS

Avigilon Alta

Bydemes

Optex

i-Pro

Masset Solutions

HID

Paraat

Unii

VEB

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Bosch Security Systems

GFT

G4S

Dero Security Products

Connect Security

Sequrix

SOBA

Securitas

Paxton

Traka ASSA ABLOY

VVNL

EAL

IDIS

Secusoft

VBN

Regio Control Veldt

Alle informatie voor slachtoffers nu in één online overzicht

16 november 2020
Redactie
08:55

Slachtoffers van misdrijven kunnen nu alle informatie van politie, Openbaar Ministerie (OM), Slachtofferhulp Nederland, Centraal Justitieel Incassobureau en Schadefonds Geweldsmisdrijven op één centrale plek te vinden. Ook kunnen zij via DigiD de voortgang van hun zaak op een eenvoudige manier volgen.

In de persoonlijke online omgeving MijnSlachtofferzaak wordt aan de hand van een tijdlijn de voortgang van de zaak getoond en kunnen slachtoffers berichten van de organisaties eenvoudig terugvinden. “Slachtoffers van bijvoorbeeld geweld, fraude of stalking hebben al genoeg aan hun hoofd. Ze krijgen te maken met verschillende organisaties die allemaal hun eigen stukje informatie sturen waardoor je al snel het overzicht kan kwijtraken. We moeten het voor slachtoffers makkelijker maken in plaats van moeilijker. Daarom ben ik blij dat we met MijnSlachtofferzaak weer een extra stap hebben kunnen zetten om die mensen met een heftige ervaring een beetje te ontzorgen”, zegt minister Dekker van Rechtsbescherming.

Overzichtelijk
In MijnSlachtofferzaak kunnen slachtoffers met hun DigiD inloggen en staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar: de correspondentie met de betrokken organisaties, informatie over de rechten van slachtoffers, de hulp die zij kunnen krijgen en wat de verschillende organisaties voor slachtoffers doen. Ook worden de antwoorden gegeven op veelgestelde vragen over de online omgeving. Voor de totstandkoming van MijnSlachtofferzaak zijn Politie, Slachtofferhulp Nederland, Openbaar Ministerie, Centraal Justitieel Incassobureau, Schadefonds Geweldsmisdrijven en de Justitiële Informatiedienst bij elkaar gebracht. Deze laatste partij is verantwoordelijk voor de techniek achter het portaal. MijnSlachtofferzaak blijft ook in de toekomst in ontwikkeling. Bekeken wordt of extra functionaliteiten kunnen worden toegevoegd en of bijvoorbeeld ook nabestaanden via het portaal inzage kunnen krijgen in hun zaak.

Meerjarenagenda slachtofferbeleid
De ontwikkeling van MijnSlachtofferzaak is onderdeel van een brede aanpak van het ministerie van Justitie en Veiligheid om slachtoffers een betere positie te geven in het strafproces. In deze zogeheten Meerjarenagenda slachtofferbeleid staan onder anderen plannen voor een verschijningsplicht voor verdachten van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven en spreekrecht voor slachtoffers tijdens tbs-verlengingszittingen. De wet die dat regelt is recent aangenomen door de Tweede Kamer. Daarnaast kreeg de politie meer personeel om slachtoffers de bescherming te geven die ze nodig hebben, en wordt het aantal slachtoffercoördinatoren die aanspreekpunt zijn en ondersteuning bieden tijdens de strafzaak bij het OM verdubbeld.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner