Als het niet bestaat, maken we het zelf
Een beveiligingsinstallateur als Automatic Signal maakt regelmatig mee dat iets nodig is wat nergens te koop is. “Dus dan maak je het zelf”, zegt accountmanager Kees de Jong. “Bijvoorbeeld onze UniverZuil voor het ‘inslikken’ van bezoekerspasjes. Die zijn zo’n succes, dat we ze ook aan andere installatiebedrijven verkopen.”
“Een van onze klanten, een grote bank, meldde zo’n 20 jaar geleden dat bezoekers regelmatig vergaten hun pasje in te leveren bij vertrek. Aan ons de vraag of wij daar een oplossing voor hadden. De fabrikanten van toegangssystemen bleken die niet breed toepasbaar te kunnen leveren, dus gingen wij in onze werkplaats zelf aan de slag. Het werd een geavanceerd apparaat dat het pasje niet alleen inslikt, maar ook controleert of het geldig is. Als het pasje geldig is, wordt de bezoeker uitgeschreven en gaat de uitgang open. Zo niet, dan wordt het pasje niet ingenomen en de uitgang niet geopend. Een speciaal mechanisme zorgt ervoor dat het pasje, al dan niet aan een keycord, niet teruggetrokken kan worden.”
Interessante markt
Al snel bleek er een aardige markt voor de oplossing te bestaan. De zuil is vrijwel universeel voor elk toegangssysteem te gebruiken, vandaar ook de naam UniverZuil. Hij kan in verschillende behuizingen worden geleverd. Inmiddels zijn er ook modellen voor buiten, met ingebouwde verwarming en verlichting. En een dubbel exemplaar, waarin zowel automobilisten als vrachtwagenchauffeurs hun pasje kunnen deponeren bij een slagboom of hek. Automatic Signal levert de UniverZuil niet meer alleen aan eigen klanten, maar ook aan andere installatiebedrijven. “Andere bedrijven willen soms hun eigen naam en logo op een apparaat zetten, maar wij doen dat niet, wij leveren de zuilen ‘anoniem’. Wij weten doorgaans ook niet waar de zuilen geplaatst worden. Er zit nauwelijks onderhoud aan de UniverZuil, dus daarvoor heeft men ons niet nodig. Soms horen we wel eens waar bedrijven de UniverZuil hebben geplaatst. Zo zijn ze intussen ook in België en Duitsland te vinden en binnenkort in Ierland en zelfs in het Midden-Oosten. Ze zijn tegenwoordig door wrapping in elke kleur of patroon leverbaar waardoor ze prima aan de huisstijl of het interieur van de gebruiker kunnen worden aangepast. En we hebben zelfs een inbouwexemplaar geleverd voor plaatsing in een smalle doorgang.”
Beveiliging van kunst
De UniverZuil is niet de enige uitvinding van Automatic Signal. “In veel musea zijn de kunstwerken beveiligd met GuArtNet, een systeem met draadloze sensoren die alarm geven als het kunstwerk bewogen wordt. Zelfs een lichte aanraking wordt al geregistreerd en veroorzaakt afhankelijk van de instellingen een lokaal akoestisch signaal en/of een melding in de meldkamer op locatie, zodat de bewaking of de suppoosten direct gealarmeerd worden als een bezoeker een kunstwerk aanraakt”, vertelt De Jong. “In het begin waren dat nog behoorlijk grote apparaten, maar met de elektronica van tegenwoordig zijn ze op elk kunstwerk vrijwel onzichtbaar te bevestigen.
Een ander eigen product is SecuriBlox. Dit is een concept voor snelle en tijdelijke beveiliging, op basis van verscheidene flightcases met daarin onder meer een complete brandmeldinstallatie, een inbraakalarminstallatie of een camerasysteem.
Ze worden bijvoorbeeld ingezet tijdens verbouwingen of in musea als er een tijdelijke expositie met verhoogd risico is. De Jong: “Alles wat je nodig hebt, zit in zo’n flightcase en kan zowel standalone als ook geïntegreerd in de bestaande beveiliging worden gebruikt. Alles werkt draadloos en is dus snel en eenvoudig te installeren.
Werkplaats
Automatic Signal bestaat dit jaar 65 jaar. Oprichter H.M. de Hont maakte van begin af aan al maatwerk, wat ook wel nodig was omdat het aanbod aan beveiligingsproducten in 1957 nog niet bepaald groot was. Maar ook nu er talloze fabrikanten zijn en alles wereldwijd besteld kan worden, gebeurt het nog regelmatig dat een bepaald beugeltje of een behuizing van het juiste formaat nergens te koop is. Drie medewerkers hebben er een dagtaak aan om zoiets dan in de grote en rijk uitgeruste werkplaats van het bedrijf zelf te fabriceren. Ook worden bestaande producten hier aangepast als dat nodig is. De Jong toont een boor van 100 centimeter lang. “We werken veel in musea. Een collegabedrijf zat daar met de uitdaging dat een kabel door een monumentale deur moest worden getrokken. Over de hele breedte welteverstaan. Probeer dat maar eens, zonder dat de boor halverwege door het oppervlak komt. Wij kunnen dat, maar we moesten daarvoor wel deze speciale boren vervaardigen. ”Het meest bijzondere dat Automatic Signal tot nu toe ontwikkeld heeft is een transparante glazen safe voor een juwelier. “Zo blijven we van alles ontwikkelen”, besluit De Jong. “En dat is leuk. Laten zien dat je niet alleen installeert wat anderen op de markt brengen, maar dat je ook altijd maatwerk kunt leveren. Je zult bij ons niet snel horen dat iets niet kan!”