Amazon aangeklaagd wegens slechte beveiliging Ring
Tientallen gebruikers van slimme camera’s en deurbellen van het merk Ring worden geteisterd door hackers die hen via de apparatuur beledigen en bedreigen. Reden om gezamenlijk een proces aan te spannen tegen Amazon, die de eigenaar is van de fabrikant.
Volgens de slachtoffers en hun advocaat deugt de beveiliging van de Ring-producten niet. De populaire en veel gebruikte apparatuur zou zwakke wachtwoorden toestaan en geen tweestapsauthenticatie vereisen. Bovendien zouden veel wachtwoorden zijn gestolen tijdens een hack van Ring in 2019. Sinds dat incident zijn de beveiligingsmaatregelen niet aangescherpt, terwijl dat volgens de klagers wel had moeten gebeuren. Amazon verdedigt zich met het argument dat gebruikers zelf voor een sterk wachtwoord moeten zorgen, maar enkele klagers beweren dat wel degelijk gebruikt te hebben. Niettemin wisten hackers toegang te krijgen en een treitercampagne te starten.
Moord en verkrachting
Gebruikers van de apparaten werden onder andere bedreigd, afgeperst en racistisch beledigd. Meer dan dertig van hen hebben nu een zaak aangespannen, waarbij zij advocaat Hassan Zavareei uit Washington DC als hoofdaanklager hebben ingeschakeld. Die verwacht dat zijn cliënten nog maar het topje van de ijsberg vormen, omdat ongetwijfeld veel meer mensen last hebben van de hackers. Hij vertelde tegenover The Guardian dat sommige gebruikers van Ring-producten bedreigd werden met moord en verkrachting. Bij anderen werden de kinderen aangesproken door de hackers om bepaalde dingen te doen. En een oudere vrouw werd door haar slimme camera verteld dat zij dezelfde avond zou sterven. Uit een camera die een kleuter met epilepsie moest observeren klonk ineens horrormuziek, die ophield zodra iemand kwam kijken. De rechtszaak moet uitmaken wie schuldig is aan de ellende. Volgens Amazon zijn dat de gebruikers, maar de hoofdaanklager is van mening dat de leverancier verantwoordelijk is omdat de beveiliging van de producten te zwak is en niet is verbeterd nadat het bedrijf gehackt was. Bovendien zouden derde partijen trackers mogen installeren in de app die nodig is om de producten van Ring te kunnen gebruiken. Volgens The Guardian weigert de leverancier voorlopig om op de zaak te reageren.