Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset

Paralax

Secusoft

Brivo

Advancis

SMC Alarmcentrale

CSL

Centurion

G4S

Aritech

VVNL

Dero Security Products

Optex

Teletek

SmartSD

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

HID

VEB

Synguard

Lobeco

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Uniview

Regio Control Veldt

VGN Group

Seris

Milestone

BHVcertificaat.online

Intrasec

Seagate

Distri Company

ADI

VAIBS

Eagle Eye Networks

Alphatronics

Paraat

Network Optix

Sequrix

Add Secure

HD Security

Bosch Security Systems

Top Security

SOBA

2N

IDIS

Securitas

Oribi ID Solutions

Trigion

Multiwacht

OSEC

Eizo

Hanwha Vision Europe

MPL

Connect Security

Hikvision

Crown Security Services

i-Pro

Bydemes

NIBHV

Gold-IP

Paxton

ARAS

Akuvox

Unii

Alarm Meldnet

Genetec

Nenova

SmartCell

Service Centrale Nederland

CDVI

ASIS

Kidde Commercial

VBN

EAL

MOBOTIX

Ambulance steeds vaker te laat bij spoedgevallen

21 februari 2025
Redactie
07:16

Nederlanders moeten steeds langer wachten op een ambulance bij noodsituaties. Het aantal spoedritten waarbij de normtijd van 15 minuten wordt overschreden, neemt toe. In sommige dorpen komt de ambulance bijna standaard te laat, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Burgemeesters en inwoners luiden de noodklok.

Zo arriveert in Ameide en Tienhoven aan de Lek ruim 85 procent van de spoedambulances later dan de norm. Burgemeester Sjors Fröhlich noemt dit “schokkend en onaanvaardbaar”. In de gemeente Baarle-Nassau duurt 56,5 procent van de spoedritten langer dan een kwartier.
De oorzaak ligt onder andere bij personeelskrapte, verkeersdrukte en een tekort aan ambulanceposten. Ambulancezorg Nederland (AZN) erkent het probleem, maar stelt dat tijdigheid slechts één factor is voor goede zorg. Wel geeft AZN toe dat tijd bij 5 procent van de spoedritten “allesbepalend” is.

Nieuwe urgentie-indeling
Door openbaarmaking van cijfers via een Woo-verzoek zijn nu concrete wachttijden bekend. RTL Nieuws analyseerde bijna 3 miljoen ritten en bevestigde dat de norm sinds 2019 nooit is gehaald. Minister Fleur Agema benadrukt dat transparantie nodig is voor democratische controle.
In Gelderland leidde een ernstig ongeval met een wachttijd van 45 minuten zelfs tot Kamervragen. Burgemeester Céline Blom van Nunspeet pleit voor actie: “Elke minuut kan vreselijke gevolgen hebben.”
Sommige gemeenten nemen zelf maatregelen. In Baarle-Nassau springt de brandweer bij met medisch getrainde brandweermensen. Fröhlich wil met de Regionale Ambulancevoorziening overleggen om de dekking te verbeteren.
AZN stelt dat een landelijke oplossing moeilijk is. Een verdubbeling van de capaciteit zou miljarden kosten. Wel wordt gewerkt aan een nieuwe urgentie-indeling, zodat spoedambulances beschikbaar blijven voor levensbedreigende situaties.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Boon Edam

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner