Amerikaanse veiligheidsraad wil verbod op zware encryptie

Data is tegenwoordig zo goed te versleutelen, dat zelfs geheime diensten van overheden er niet meer in slagen de beveiliging te kraken. Daarom pleit de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NSC), die president Trump adviseert, ervoor om zware encryptie aan banden te leggen.

De belangrijkste Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten spreken over eventuele wetgeving die het gaat verbieden om encryptie te gebruiken die niet te kraken is. WhatsApp maakt bijvoorbeeld gebruik van dergelijke technologie. Prettig voor gebruikers, maar ook voor criminelen en terroristen. Die weten sinds de onthullingen van Edward Snowden wel dat communicatie via de meeste kanalen wordt afgeluisterd. Voor een bedrijf als WhatsApp is goede beveiliging dus een prima middel om meer gebruikers te werven.

Ontregeld
Dat ook kwaadwillenden van de technologie profiteren, erkennen de producenten van nu nog onkraakbare encryptietechnologieën wel, maar zij geven ook aan dat het inbouwen van achterdeurtjes of het verzwakken van de beveiliging ervoor kan zorgen dat het betalingsverkeer niet langer adequaat beveiligd kan worden. Bovendien bestaat er altijd een risico dat een medewerker van de geheime diensten gaat lekken, waardoor het complete economische verkeer ontregeld zou kunnen worden. Daarom voelen de Amerikaanse ministeries van Handel en Buitenlandse Zaken helemaal niets voor een verbod op zware encryptie, terwijl het ministerie van Justitie en de opsporingsdiensten het juist wel graag zouden willen. In het verleden werd encryptie vooral in de VS ontwikkeld en was het verboden de technologie te exporteren. Later werd deze regel afgeschaft, omdat het land ook nadeel ondervindt als buitenlandse handelspartners het slachtoffer worden van cybercrime.

Deel dit artikel via: