Amsterdam en Rotterdam stoppen met mondkapjesplicht

Vanaf 31 augustus is het in Amsterdam en Rotterdam niet langer verplicht om een mondkapje te dragen. Volgens de veiligheidsregio’s omdat het door het slechter worden weer rustiger is geworden op straat, zodat mensen makkelijker 1,5 meter afstand kunnen houden.

Het was vooraf al bekend dat het experiment per 31 augustus zou stoppen, maar de veiligheidsregio’s hielden nog een slag om de arm voor als het aantal besmettingen snel zou blijven stijgen. Mocht dat laatste toch weer gebeuren, dan kan de mondkapjesplicht opnieuw worden ingevoerd.

Gedoe
Er was veel gedoe over de mondkapjesplicht. Vooral op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, omdat het daar volgens de marktkooplui sinds de coronacrisis helemaal niet meer druk is en de maatregel niet op enkele andere markten was ingevoerd. Er werd mede daarom niet streng gehandhaafd. Pas als iemand weigerde de aanwijzingen van een handhaver of agent op te volgen, werd een boete van 95 euro uitgeschreven. In Amsterdam gebeurde dat tot vorige week 148 keer. In Rotterdam 4 keer.

Gedragsverandering
Het experiment was mede bedoeld om te kijken of het dragen van mondkapjes tot gedragsverandering leidt. Door de mondkapjes worden mensen continu aan het besmettingsgevaar herinnert en dat kan als gevolg hebben dat men sneller afstand bewaart dan in drukken gebieden waar geen mondkapje gedragen hoeft te worden.
Ondernemers waren er niet blij mee. Ze hebben het al moeilijk in deze tijden en volgens hen laten klanten het helemaal afweten, wanneer zij verplicht zijn een mondkapje te dragen.

Deel dit artikel via: