Amsterdam heeft eerste elektrisch blusvoertuig

De brandweer Amsterdam-Amstelland rijdt als eerste in Nederland met een elektrisch aangedreven tankautospuit (e-TS). Deze gaat rijden vanuit de kazerne Osdorp. Het is volgens de brandweer een revolutionair voertuig dat is voorzien van de nieuwste technologieën.

Via een volledig digitale interface kunnen alle functies van het voertuig worden bestuurd, waarbij de voertuigdata op afstand is te monitoren. De nieuwe tankautospuit is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Rosenbauer International. De brandweer Amsterdam-Amstelland had al elektrische personenauto’s in gebruik, maar nog geen blusvoertuig. De bedoeling is om in 2030 een geheel elektrisch wagenpark te hebben.

Proefmodel
Het nieuwe voertuig is vanaf de tekentafel ontwikkeld in samenwerking met de brandweer. Het is een pre-productie-model dat ook wordt getest door de korpsen van Berlijn en Dubai. Het hybride blusvoertuig met twee accupakketten is standaard emissieloos, maar als de stroom opraakt, kan een diesel aangedreven hulpmotor de accupakketten weer opladen.
De manschappencabine is groter en ruimer dan normaal en de stoelen staan dwars op de rijrichting om onderweg de communicatie te vergemakkelijken. Daaraan draagt ook de stillere elektrische aandrijving bij. Met de in hoogte verstelbare luchtvering kan het voertuig zakken of stijgen, afhankelijk van het type inzet. De laagste stand zal vooral voordelen opleveren bij het in- en uitstappen en het uitnemen van de bepakking. Ook ondersteunt het voertuig op deze wijze brandweerlieden die verschillen in lengte, leeftijd, kracht en geslacht.

Deel dit artikel via: