Amsterdam in top 4 van veiligste wereldsteden
Op de dag dat het rapport ‘De Achterkant van Amsterdam’ officieel bekend maakt dat drugscriminelen in de hoofdstad vrij spel hebben, meldt de Safe Cities Index van The Economist Intelligence Unit dat de stad aan de Amstel de op drie na veiligste ter wereld is. Tokio staat voor de derde keer op nummer 1.
De Safe Cities Index beoordeelt elke twee jaar zestig steden op basis van 57 indicatoren. Dat zijn bijvoorbeeld privacybeleid, de effectiviteit van het rechtssysteem, vervoersveiligheid, milieubeleid en toegang tot gezondheidszorg. Amsterdam stond in 2017 nog op de zesde plaats, maar siert nu de vierde plaats van de index met 88 van de 100 punten. Tokio haalde 92 punten en staat daarmee op nummer 1. Singapore volgt op plaats 2 en de derde plaats is voor Osaka. De enige andere Europese hoofdstad in de top 10 is Kopenhagen, dat op de achtste plaats staat. Brussel komt pas op plaats 24. De minst veilige hoofdstad ter wereld is volgens de index Lagos in Nigeria.
Belangrijke leidraad
Met de Safe Cities Index willen de samenstellers benadrukken hoe belangrijk veiligheid is in de steeds groter wordende steden. Nu al woont 56 procent van de bevolking wereldwijd in steden, maar in 2050 zal dat naar verwachting 68 procent zijn. Vooral in de BRIC-landen gaat de urbanisatie snel, maar in de top 10 van veiligste steden staat er niet één uit Brazilië, Rusland, India en China. Ook het Afrikaanse continent ontbreekt geheel. Wie veiligheid zoekt is het beste af in Zuidoost Azië. De index is een belangrijke leidraad voor multinationale ondernemingen. Naar mate een stad hoger in de top 100 staat, is het aantrekkelijker om daar activiteiten te ontplooien.
Indicatoren
Er wordt niet alleen gekeken naar criminaliteit. Dan zou mogelijk Pyongyang de veiligste stad zijn geweest. Indicatoren zijn ook verkeersveiligheid, het risico van natuurrampen, de aanwezigheid van krottenwijken, verzekeringsmogelijkheden, de zekerheid van de elektriciteitsvoorzieningen, de gezondheidszorg en het milieu. Een indicator die steeds belangrijker wordt is het herstellend vermogen van een stad na een ramp. Vooral de Japanners zijn meesters op dat gebied.
Er zijn ook lijsten naar categorieën samengesteld. Amsterdam ontbreekt in de top 5 van digitale veiligheid (Tokio nr. 1; Amsterdam nr. 14), maar staat wel op 4 in de categorie gezondheidszorg (Osaka nr. 1). Ook in de categorieën veilige infrastructuur en persoonlijke veiligheid ontbreekt Amsterdam in de top 5. Deze categorieën worden beide door Singapore geleid. Amsterdam staat op 16 met veilige infrastructuur en op 9 met persoonlijke veiligheid.
Het complete rapport is hier te downloaden.