Amsterdam plaatst betonnen legostenen tegen terreur

Woensdagavond is de gemeente Amsterdam begonnen met het plaatsen van betonnen obstakels op plaatsen waar het risico van een aanslag met voertuigen groot is, zoals op de Dam en op het Leidseplein. Het gaat om 96 ‘legostenen’ van zo’n 500 kilogram.

Naast de betonblokken worden ook op andere plekken zichtbare én onzichtbare anti-terreurmaatregelen genomen, zo zegt de gemeente. Deze barrières moeten het moeilijker maken voor terroristen om met een voertuig een aanslag op voetgangers te plegen. Eerder werden al barrières voor het Centraal Station van de hoofdstad geplaatst.

Terughoudend
Aanvankelijk was de gemeente terughoudend wat dit soort maatregelen betreft, maar vooral onder druk van ondernemers zijn op enkele ‘hotspots’ nu toch blokken geplaatst. Niettemin benadrukt de gemeente dat je met dergelijke maatregelen een aanslag niet kunt voorkomen. Wel wordt het minder makkelijk gemaakt. Voor winkelstraten ligt het iets moeilijk, omdat veel winkels niet bevoorraad kunnen worden als de straat permanent voor het verkeer wordt afgesloten. Daarom wordt daar naar andere oplossingen gezocht, waarbij bevoorrading bijvoorbeeld alleen nog tijdens stille uren wordt toegestaan.

Deel dit artikel via: