Amsterdam stelt preventief fouilleren opnieuw uit

Eind augustus besloot burgemeester Femke Halsema van Amsterdam preventief fouilleren in te voeren. Op aandringen van GroenLinks, D66, Denk, PvdD en Bij1 wordt dit nu toch weer uitgesteld. De partijen willen eerst dat de voorwaarden nog eens opnieuw worden besproken.

Het besluit is opmerkelijk, omdat de politie al met duidelijke voorwaarden was gekomen, waarbij etnisch profileren wordt uitgesloten. Zo wordt bijvoorbeeld of iedereen gecontroleerd of elke zoveelste persoon. Tegenstanders van preventief fouilleren vrezen dat er desondanks vaker mensen met een etnische achtergrond gecontroleerd zullen worden, omdat die nu eenmaal oververtegenwoordigd zijn in de wijken waar de controles zijn aangekondigd. De lokale driehoek heeft deze wijken echter uitgekozen, omdat verwacht wordt dat mensen daar het vaakst een wapen op zak zullen hebben.

Black Lives Matter
Als alternatief komt er nu in november een actie waarbij mensen wapens mogen inleveren bij de politie, zonder dat ze voor het bezit worden gestraft. Pas daarna gaat de lokale driehoek weer over de voorwaarden van preventief fouilleren praten. Eerder werd het preventief fouilleren al uitgesteld omdat de start van de proef zou samenvallen met de protesten van Black Lives Matter. Men vond grootschalig politieoptreden op straat toen niet handig.

Deel dit artikel via: