Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

BHVcertificaat.online

Sequrix

EAL

Top Security

Seris

VideoGuard

Eizo

SOBA

Hikvision

Connect Security

Dero Security Products

Centurion

GFT

Kiwa

Alarm Meldnet

2N

NetworxConnect

Uniview

Regio Control Veldt

Secusoft

Genetec

Paxton

ASSA ABLOY

ARAS

NIBHV

Nimo Drone Security

CardAccess

Optex

ADI

Advancis

RoSecure

VBN

20face

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

SmartSD

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

Nenova

Eagle Eye Networks

Milestone

CSL

OSEC

Masset Solutions

Bosch Security Systems

VVNL

Explicate

Avigilon Alta

Lobeco

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

HID

CDVI

Securitas

Paraat

Alphatronics

Nimo Dog Security

Unii

Add Secure

HD Security

DZ Technologies

IDIS

Multiwacht

Oribi ID Solutions

Bydemes

PG Security Systems

SmartCell

VAIBS

i-Pro

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Seagate

VEB

Brivo

G4S

Trigion

Amsterdam wil handhavers nu toch met pepperspray uitrusten

29 mei 2019
Redactie
05:15

Het treffen van de gemeente Amsterdam in de portemonnee blijkt een goede strategie geweest te zijn van de handhavers. Die schrijven sinds maandag geen boetes meer uit, om een betere veiligheidsuitrusting af te dwingen. Een wapenstok gaat burgemeester Halsema nog te ver, maar zij is wel akkoord met pepperspray.

De burgemeester heeft minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid om instemming gevraagd, waarop de Nederlandse Boa Bond besloten heeft de acties op te schorten tot volgende week donderdag. Amsterdammers riskeren vanaf vandaag dus weer een bekeuring als zij door een handhaver op een overtreding worden betrapt.

Zeer ernstige bedreigingen
De acties duren al langer. Zo werd eerder gedreigd om tijdens Koningsdag het werk voor enige uren stil te leggen. Dat werd door de rechter verboden. De ‘publieksvriendelijke actie’ om geen boetes meer uit te schrijven mocht wel en begon maandag. De handhavers hebben regelmatig te maken met zeer ernstige bedreigingen en willen zich daar beter tegen kunnen beschermen. Tijdens een congres voor BOA’s afgelopen maandag gaf een nog zeer jonge handhaver aan al drie keer aangifte te hebben gedaan wegens doodsbedreigingen. Dergelijke agressie neemt toe, nu BOA’s steeds meer handhavend moeten optreden wegens ondercapaciteit bij de politie. Een bij dit risico behorende veiligheidsuitrusting is elke keer een stevig discussiepunt, omdat de lokale politiek vindt dat het geweldsmonopolie aan de politie voorbehouden moet blijven.

Wel pepperspray, geen wapenstok
Eerder ging burgemeester Halsema al akkoord met de aanschaf van bodycams voor handhavers. Ook zijn verschillende handhavers inmiddels uitgerust met handboeien. Deze uitrusting wordt nu uitgebreid met pepperspray om dreigers met fysiek geweld buiten gevecht te stellen. Ook wordt voor een bijbehorende training gezorgd. Er was ook om een wapenstok gevraagd. In landelijke regels is zelfs vastgelegd dat pepperspray alleen gebruikt mag worden door functionarissen die ook een wapenstok hebben, maar daarvoor heeft Halsema dispensatie aangevraagd. Pepperspray geeft volgens haar minder kans op letsel dan een wapenstok, terwijl het effect vergelijkbaar is. Met het besluit gaat de burgemeester in tegen de bezwaren die de gemeenteraad heeft tegen bewapening van BOA’s. Daarom vindt zij het belangrijk dat de minister pepperspray niet meer als wapen, maar als verdedigingsmiddel aanmerkt. BOA’s wilden ook niet langer ingezet worden op plaatsen waar het vaak uit de hand loopt, maar daarmee gaat Halsema niet akkoord omdat dan ‘gaten’ ontstaan, die de politie wegens ondercapaciteit niet automatisch kan opvullen.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner