Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

Dero Security Products

Seagate

Oribi ID Solutions

Uniview

VAIBS

Lobeco

HID

RoSecure

Paxton

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Alphatronics

JMB Groep

HD Security

Milestone

Connect Security

Trigion

i-Pro

VVNL

Advancis

SmartSD

GFT

Hanwha Vision Europe

VEB

G4S

DZ Technologies

Network Optix

De Beveiligingsjurist

CSL

Akuvox

OSEC

Gold-IP

Securitas

Multiwacht

Add Secure

CDVI

VideoGuard

Explicate

Paraat

ASSA ABLOY

Brivo

ADI

Optex

Bydemes

Crown Security Services

Hikvision

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

SMC Alarmcentrale

Centurion

2N

Ajax Systems

Sequrix

SmartCell

Eagle Eye Networks

Seris

Regio Control Veldt

20face

Alarm Meldnet

Genetec

Avigilon Alta

ARAS

Unii

Top Security

VBN

SOBA

PG Security Systems

IDIS

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Nenova

ASIS

CardAccess

Secusoft

Eizo

Anonieme meldingen leidden in 2021 tot 3.300 aanhoudingen

29 maart 2022
Redactie
06:28

Vorig jaar stuurde Meld Misdaad Anoniem (M.) bijna 25.000 meldingen door naar de politie. Dat leidde tot zeker 3.300 aanhoudingen en inbeslagname van ruim duizend wapens. Ongeveer de helft van de meldingen had betrekking op drugsgerelateerde criminaliteit.

Het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem (M.) was in 2021 voor het tweede jaar op rij uitzonderlijk hoog. Bijna 25.000 meldingen stuurde M. vorig jaar naar de politie en andere opsporingsinstanties. Ruim 800 meldingen hadden betrekking op de verstoring van de openbare orde, zoals relschoppers en voetbalgeweld. De tips droegen bij aan de identificatie en opsporing van geweldplegers en relschoppers die plunderden en vernielden. Ook konden autoriteiten dankzij de melders maatregelen nemen om rellen te voorkomen. In totaal leidden de meldingen tot minstens 3.300 aanhoudingen en werden ruim duizend wapens van straat gehaald.

Drugsgerelateerde delicten
Jarenlang schommelde het aantal meldingen rond de 16.000, maar de afgelopen twee jaar lag het aantal fors hoger. De meeste tips gingen over drugsgerelateerde delicten, zoals de productie en handel van harddrugs, hennepkwekerijen en internationale drugssmokkel. Ruim 12.500 meldingen kreeg M. hierover, een daling van zes procent. Het aantal meldingen over geweldsdelicten steeg naar ruim 3.000 (+28%). Over financieel, economische delicten werd zo’n 1.700 keer (+4%) gemeld, gevolgd door bijna 1.600 tips (-1%) naar aanleiding van opsporingsprogramma’s en andere opsporingsberichtgeving.

Grote maatschappelijke verontwaardiging
Rellen door het hele land drukten een stempel op het afgelopen jaar. Dat was ook merkbaar bij Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt ervoer een hoge bereidheid om informatie te delen over geweldplegers en vernielingen in binnensteden. Woordvoerder Marc Janssen: “Het was duidelijk dat de samenleving de gebeurtenissen niet tolereerde. We merkten in de gesprekken dat melders echt ontstemd en boos waren over het geweld tegen hulpverleners, de vernielingen van winkels, brandstichtingen en plunderingen. Daarnaast maakten zij zich ook zorgen over de veiligheid in hun eigen leefomgeving, bijvoorbeeld als er werd opgeroepen tot rellen in hun wijk of woonplaats. Dat maakte dat de bereidheid om te melden hoog was.”

Nauwe samenwerking met politie
Dankzij de tips werden door het hele land aanhoudingen verricht. Zo werd er veel gemeld over de rellen op het 18 Septemberplein in Eindhoven en op de Coolsingel in Rotterdam. In Leerdam werden aanhoudingen verricht voor online opruiing. Ook waren M.-tips van meerwaarde in het onderzoek naar de voetbalrellen rondom de Gelderse derby NEC-Vitesse in oktober vorig jaar. Ron van Brussel, Hoofd Opsporing van de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden van de politie: “In de aanpak van de maatschappelijke onrust hebben wij als politie nauw samengewerkt met M. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat we met hulp van de burgers op een aantal momenten sneller konden opsporen en handhaven waardoor verdachten zijn aangehouden.”

Ruim 3.300 aanhoudingen
Uit terugkoppeling van de politie in 2021 blijkt dat mede door de tips minstens 3.318 aanhoudingen zijn verricht. Verder werden er in totaal 530 vuurwapens en 479 steek- en slagwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips. Ook werden 538.539 hennepplanten in beslag genomen. De geschatte straatwaarde van deze planten is ruim 50 miljoen euro.
In het afgelopen jaar speelden M.-tips een rol bij de veroordeling van daders van ernstige delicten. Zo werden twee mannen veroordeeld tot 21 maanden cel voor een zware mishandeling van drie Duitse toeristen in Egmond aan Zee. De slachtoffers liepen ernstig hoofd- en hersenletsel op. In Tilburg werd naar aanleiding van beelden een kopschopper herkend. De rechter veroordeelde hem in hoger beroep tot een celstraf voor zware mishandeling.
De rechtbank in Den Haag veroordeelde een man in hoger beroep tot zeven jaar celstraf voor een woningoverval, straatroof en vuurwapenbezit. Een man uit Emmen kreeg 1,5 jaar celstraf voor drugshandel en het witwassen van 145.000 euro en een Alkmaarder kreeg 2,5 jaar celstraf voor het uitlokken van prostitutie bij een minderjarig meisje. In Leeuwarden werden twee mannen veroordeeld voor seksuele uitbuiting van een 15-jarig meisje uit Drachten. Ze vervoerden het slachtoffer naar afspraken voor betaalde seks en deelden de opbrengst. Volgens de rechtbank was er sprake van mensenhandel.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner