AP wil afscherming privéadressen van zzp-ers

Een veelgehoorde klacht onder zzp’ers is dat hun woonadres voor iedereen te raadplegen is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Soms met het gevolg dat zij thuis worden gestalkt of bedreigd. De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat hierin verandering komt.

De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de woonadressen van zzp’ers niet meer zomaar voor iedereen te vinden moeten zijn via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Alleen bepaalde beroepsgroepen en instanties, zoals advocaten, notarissen en deurwaarders zouden toegang mogen krijgen tot deze persoonsgegevens. Dat schrijft de AP in een wetgevingsadvies aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Bedreigd
In het handelsregister kan iedereen de adressen van ondernemingen opzoeken. Maar voor zzp’ers die vanuit huis werken is het adres van hun onderneming hetzelfde als hun woonadres. “Je zal maar zzp’er zijn in de psychiatrie en bang zijn dat een cliënt je thuis opzoekt”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “En het is toch onacceptabel als een journalist of activist denkt: ik publiceer dit artikel niet, want ik word al bedreigd en straks staan ze bij mij voor de deur. Daarnaast is er het risico dat zzp’ers slachtoffer worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude aan de hand van persoonsgegevens uit het Handelsregister.”

Geen noodzaak
De privacywaakhond ziet geen noodzaak voor het openbaar maken van adressen van zzp’ers via het Handelsregister. Het Handelsregister is bedoeld om rechtszekerheid te garanderen, zodat mensen en bedrijven kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen ook bevoegd is om namens het betreffende bedrijf te spreken. Die vraag is bij zzp’ers niet aan de orde omdat die zelf het bedrijf zijn. Bovendien zijn bedrijven en ook zzp-ers verplicht om op iedere factuur hun adres te vermelden. Dus hun zakenpartners beschikken vaak al over het adres van zzp’ers en hoeven daarvoor niet het Handelsregister te raadplegen.

Wijziging Handelsregisterbesluit
In het wetgevingsadvies staat de AP stil bij een voorstel tot wijziging van het Handelsregisterbesluit. In die wijziging stelt de minister van EZK voor om voortaan alle ‘adressen’ in het register af te schermen, behálve wanneer dat adres niet alleen het vestigingsadres is, maar ook het woonadres van de bestuurder. Dit zorgt er weliswaar voor dat de privacy van niet-thuiswerkende zzp’ers beter is beschermd, maar de woonadressen van thuiswerkende zzp’ers blijven voor iedereen toegankelijk. Daarbij wil de minister een bepaling uit het besluit verwijderen, waarin staat dat ondernemers bij een waarschijnlijke dreiging hun woonadres mogelijk kunnen laten afschermen. De thuiswerkende zzp’er is met deze wijziging dus nog slechter af dan daarvoor. Zelfs bij bedreiging is het dan niet langer mogelijk om het woonadres af te schermen.
De AP adviseert de minister dan ook om in een nieuwe versie van het Handelsregisterbesluit de mogelijkheid te behouden voor ondernemers om hun adres in ieder geval te laten afschermen bij bedreiging.

Deel dit artikel via: