Apple brengt update tegen Israëlische spyware

Apple komt met een update die iPhones, iPads en andere apparatuur beveiligt tegen de spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group. De fabrikant adviseert met name politici, journalisten en mensenrechtenactivisten om de update direct te installeren. 

Via het door NSO Group ontwikkelde Pegasus kunnen onder andere overheden spioneren via mobiele apparatuur van mensen die hen niet welgevallig zijn. De microfoon en camera kunnen op afstand worden aangezet om gesprekken af te luisteren en ook kan in bestanden en e-mails worden geneusd. De kwaadaardige software werd via de iMessage-app geïnstalleerd, zonder dat de gebruiker van de apparatuur daar iets van merkt. The Citizen Lab van de Universiteit van Toronto ontdekte Pegasus en stelde vast dat de spyware in ieder geval al sinds februari wordt ingezet.

Terrorisme
Volgens NSO Group is de software ontwikkeld om overheden te helpen terrorisme op te sporen. Critici wijzen er echter op dat ook geleverd wordt aan landen waarvan bekend is dat de mensenrechten daar worden geschonden. Wereldwijd zijn er 1,6 miljard apparaten van Apple in gebruik. Slechts enkele zullen naar verwachting besmet zijn met Pegasus, omdat de software bijzonder duur is. Overheden hebben weliswaar de middelen, maar ook die zullen de software volgens Apple alleen inzetten tegen mensen die als gevaar voor de openbare orde en veiligheid worden beschouwd. Dat neemt niet weg dat iedereen geadviseerd wordt om zijn of haar Apple-apparaat tegen Pegasus te beschermen.

Deel dit artikel via: