ARAS presenteert de toekomst van beveiligingstechniek
In de nabije toekomst behoren ook beveiligingsproducten tot het Internet of Things. De door ARAS Security vertegenwoordigde fabrikant NOX Systems loopt vooruit op deze ontwikkeling en maakt al volledige integratie mogelijk op basis van IP. Tijdens de NOX Kennisdag vertelde ARAS wat de markt te wachten staat.
NOX Systems biedt een complete integratie van inbraakdetectie, toegangsbeheer, videotoezicht en andere in gebouwen geïnstalleerde systemen. Componenten communiceren via beveiligde IP-verbindingen met de centrale en worden beheerd op basis van overzichtelijke plattegronden. Er zijn vier versies voor projecten met een uiteenlopende grootte en complexiteit. Dankzij de modulaire opzet hoeft alleen aangeschaft te worden wat echt nodig is.
Terreinbeveiliging
Gebruiksgemak is erg belangrijk voor beveiligingssystemen. Dat verkleint de kans op fouten, vooral tijdens noodsituaties. Daarom streeft NOX Systems er naar om het gebruikers, maar ook installateurs zo makkelijk mogelijk te maken. Zo zijn koppelingen met externe databases mogelijk om dubbele administratie te voorkomen. In de nieuwste versie van het managementsysteem SIMS is in het bijzonder rekening gehouden met terreinbeveiliging. Hekwerkdetectie kan worden toegevoegd, maar ook buitendetectoren, camera’s en radar. Zelfs kaartlezers zijn toe te voegen, waarmee beveiligers kunnen aantonen dat zij hun surveillanceronde hebben gedaan. Als het volgende punt te laat bereikt wordt, ontstaat alarm omdat er dan mogelijk iets met de beveiligers is gebeurd.
Parkeren
Ook aan parkeren is gedacht. Het beheer van het parkeerterrein is nu volledig in SIMS te integreren. Dit kan op basis van toegangspassen, maar ook met kentekenherkenning. Op het parkeerterrein van een bedrijfsverzamelgebouw is in te stellen hoeveel parkeerplaatsen iedere huurder mag gebruiken en kan via een koppeling met de RDW worden nagegaan of voertuigen niet te hoog zijn voor de parkeergarage en of parkeerplaatsen voor elektrische auto’s niet door brandstofauto’s worden ingenomen. Ook de verlichting is automatisch te schakelen, om ’s nachts energie te besparen en toch licht te hebben als dat nodig is. “Binnen kan eveneens energie worden bespaard, doordat ruimtes alleen worden verlicht en verwarmd als er mensen aanwezig zijn. Zo is bovendien op schoonmaakkosten te besparen door bij te houden welke ruimtes niet gebruikt zijn gedurende de dag.”
Installateur
Doordat NOX Systems met open protocollen werkt is het relatief eenvoudig om koppelingen te maken met bijvoorbeeld een systeem voor klimaatbeheersing. Er wordt sterk vanuit de beleving van de installateur gedacht, wat niet zo vreemd is, want de fabrikant uit Liechtenstein is zelf ooit begonnen als installateur. Het bedrijf liep in de praktijk dikwijls tegen onmogelijkheden op, waarop besloten werd daar zelf maar een oplossing voor te bouwen. Dat resulteerde in een serie producten, waarmee vrijwel elke uitdaging bij het beveiligen van gebouwen en terreinen is aan te gaan. De componenten zitten in een hogere prijsklasse, maar doordat het configureren grotendeels automatisch gaat, wordt weer bespaard op schaarse en dure arbeidstijd. Tijdens de NOX Kennisdag toonde ARAS producten die in de loop van het jaar en in 2020 op de markt komen. De distributeur krijgt altijd vooraf prototypes om de supportmedewerkers alvast vertrouwd te kunnen maken met de nieuwe technologie.
Kunstwerken
Een aantal noviteiten wil ARAS voor de buitenwereld nog even geheim houden, maar dat geldt niet voor de nieuwe 4G-transmitter die overal op het netwerk gekoppeld kan worden, wat doorgaans voor een betere connectie zorgt dan een in de kast van de centrale ingebouwde transmitter. Nieuw is ook een touchscreen waarmee alle systemen in het gebouw zijn te bedienen en waarbij flexibel functies kunnen worden toegevoegd. Zo is het per ruimte te configureren met functies die in de betreffende ruimte relevant zijn. Om kunstwerken te bewaken is een 3D-accelleratiesensor ontwikkeld. Deze kleine detector kan bijvoorbeeld achter een schilderij worden bevestigd. Waar bedrading een probleem vormt, zoals in monumentale gebouwen, biedt LoRa een uitkomst. De nieuwste centrale van NOX ondersteunt via een LoRa (long range) netwerk tot 1394 draadloze componenten, waarbij afstanden tot 2 kilometer overbrugd kunnen worden. Doordat verschillende frequenties worden gebruikt en redundantie mogelijk is, is de kans op storing of sabotage klein. Verder komt er in 2020 een opvolger van het beheerplatform SIMS. NSM biedt meer mogelijkheden voor gebouwbeheer en is bovendien geschikt om meerdere locaties vanuit één punt te beheren. De centrale wordt uitgebreid met een tweede netwerkpoort, zodat ‘security’ en ‘gebouwbeheer’ voor integratie niet langer op hetzelfde netwerk hoeven.