Arnhem staat boa’s officieel toe religieuze uitingen te dragen

Handhavers in Arnhem hebben sinds vrijdag de toestemming gekregen om zichtbaar religieuze uitingen te dragen bij hun uniform. Dit omvat bijvoorbeeld het dragen van een hoofddoek, keppel of tulband.
Religieuze uitingen waren al toegestaan voor ambtenaren met publieksfuncties, en Arnhem heeft besloten om handhavers niet langer van deze mogelijkheid uit te sluiten, zo schrijft burgemeester Ahmed Marcouch in een brief aan de raad.
Marcouch verklaarde: “Vanaf vandaag zorgen we ervoor dat een handhaver bij het uniform de religieuze uitingen niet hoeft te verstoppen. Zo hoeft een Arnhemse handhaver tijdens zijn werk geen afscheid te nemen van iets dat hoort bij zijn identiteit.” Vorig jaar diende de DENK-fractie in Arnhem een motie in om de kledingvoorschriften aan te passen.
Eigen keuze
In Tilburg is het recentelijk ook officieel toegestaan voor boa’s om religieuze uitingen zichtbaar te dragen, terwijl in Utrecht een soortgelijke motie is aangenomen, hoewel daar nog aan wordt gewerkt volgens een woordvoerder.
Burgemeester Marcouch benadrukte dat het een eigen keuze is voor handhavers om al dan niet religieuze symbolen in hun kleding te tonen. Voorwaarden zijn dat deze uitingen de veiligheid niet belemmeren en dat het gaat om ‘een passende en herkenbare uiting’. Arnhem is ervan overtuigd dat religieuze symbolen op het uniform geen belemmering vormen voor neutraal optreden door een handhaver.
Grote bezwaren
Voorzitter Ruud Kuin van de BOA Bond uitte eerder grote bezwaren tegen religieuze uitingen bij boa’s. Voor politieambtenaren geldt de Gedragscode lifestyle-neutraliteit, waarin staat dat politieambtenaren er neutraal uit moeten zien. Deze gedragscode geldt volgens de vakbondsbestuurder ook voor boa’s. Uniformen zijn er volgens hem niet voor niets. “Een burger moet erop kunnen vertrouwen dat een handhaver volledig neutraal is. Handhavers moeten zonder aanziens des persoons handelen. Daar hoort een neutraal uniform bij. En we hebben niet voor niets scheiding van kerk en staat.” Ook de Tweede Kamer stemde eerder tegen religieuze uitingen bij boa’s, maar het is uiteindelijk de gemeente die hierover mag beslissen.