Arriva-stewards machteloos tegen agressieve asielzoekers

Vanwege de overlast van asielzoekers uit Ter Apel reizen op de treinen van Arriva van Emmen naar Zwolle tegenwoordig stewards mee. Gemiddeld rapporteren die vijf keer per maand heftige incidenten, zo schrijft NRC. Volgens een woordvoerder is daarom personeel met geweldsbevoegdheid nodig.

Het enige ‘wapen’ dat de treinstewards nu hebben is een bodycam. Maar ook daar lijken overlast veroorzakende en gewelddadige asielzoekers geen boodschap aan te hebben. Niet zo vreemd, want het gaat in de praktijk om ‘veiligelanders’ en dat zijn mensen die niets te verliezen hebben omdat zij slechts wachten op uitzetting. Met de trein reizen zij regelmatig – zonder plaatsbewijs – naar Zwolle om coffeeshops te bezoeken.

Grenzen voorbij
Niet alleen de stewards worden regelmatig aangevallen, ook andere medewerkers van Arriva hebben last van de agressie. Zo werd in oktober een machinist naar de grond gewerkt en tegen zijn hoofd geschopt. Hij en twee collega’s zitten al voor langere tijd ziek thuis. Een steward belandde afgelopen zomer in het ziekenhuis na het vermanen van een groep asielzoekers die over de rails liep. Anderen werden bespuugd, geslagen of uitgescholden. “We zijn echt alle grenzen voorbij”, klaagt regiodirecteur Jieskje Hollander van Arriva. “Ik schaam me dood dat wij er niet in slagen een oplossing te vinden voor onze werknemers.” Ondanks de stewards en kaartcontrole op de perrons neemt het aantal incidenten niet af. Daarom wil het vervoersbedrijf personeel met geweldsbevoegdheid. Dan hoeft niet elke keer op de politie gewacht te worden voor een aanhouding. Daarvoor is wel structureel 2,4 miljoen euro nodig. Hollander: “Geld dat van de provincies, gemeenten of het Rijk moet komen en die spelen elkaar de rekening toe, terwijl onze mensen met de problemen zitten.

Deel dit artikel via: