Artsen wisselen gegevens patiënten uit via WhatsApp

Artsen in Nederlandse ziekenhuizen wisselen medische gegevens uit via WhatsApp. Het gaat onder andere om foto’s van aandoeningen, voor advies van collega’s.

operatie ziekenhuisDit melden medici uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen aan NRC Q.  Het gebruik van WhatsApp is niet zonder risico. “De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht,” zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het CBP. “Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.”

De regels verbieden het gebruik van WhatsApp niet. Het is daarnaast niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor dit onderwerp. Zo verwijst Artsenfederatie KNMG voor de invullen van de richtlijnen op de gedragscodes van ziekenhuis. De Vereniging van Ziekenhuis verwijst juist naar de Federatie van Medische Specialisten, die op haar beurt weer verwijst naar de KNMG. Algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes voor social media verbieden het gebruik van WhatsApp niet.

Deel dit artikel via: