Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Dero Security Products

Seagate

EAL

Oribi ID Solutions

CDVI

BHVcertificaat.online

Advancis

Masset Solutions

Explicate

Lobeco

Sequrix

Avigilon Alta

Unii

CSL

VideoGuard

Regio Control Veldt

Optex

VAIBS

IDIS

SMC Alarmcentrale

JMB Groep

2N

Eizo

Bydemes

ASSA ABLOY

Paraat

SOBA

Nimo Drone Security

G4S

Nimo Dog Security

Securitas

Add Secure

VEB

Secusoft

Ajax Systems

Gold-IP

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

i-Pro

Brivo

CardAccess

Alphatronics

Uniview

Traka ASSA ABLOY

ADI

Paxton

HID

Hikvision

HD Security

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Milestone

VVNL

Bosch Security Systems

20face

Nenova

SmartSD

Top Security

Seris

Centurion

ASIS

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Genetec

RoSecure

ARAS

NIBHV

Trigion

Multiwacht

VBN

Akuvox

GFT

SmartCell

OSEC

Kiwa

Connect Security

NetworxConnect

PG Security Systems

Automatisch, proactief en live beoordelen van camerabeelden

31 januari 2023
Redactie
14:30

Camera’s worden vooral ingezet om achteraf te kunnen zien wat er gebeurd is. Vanuit het oogpunt van beveiliging is het natuurlijk beter als situaties live kunnen worden bekeken. Maar er zijn niet genoeg centralisten om alle camera’s te monitoren. Het in Utrecht gevestigde Oddity.ai komt nu met een oplossing hiervoor.

Het is praktisch niet meer na te gaan hoeveel bewakingscamera’s er in Nederland zijn. Alleen bij ‘Camera in Beeld’ waren er de afgelopen zomer al ruim 300.000 geregistreerd. Daarvan alle beelden live bekijken is onmogelijk. Voor mensen althans. Computers zouden het wel kunnen, als zij in staat zouden zijn te beoordelen welke waarnemingen interventie vereisen. Na gesprekken met de politie besloot een groep wetenschappers hiervoor een oplossing te ontwikkelen. Zij richtten het bedrijf Oddity.ai op en gingen aan de slag. De ambitie was om software te bouwen, waarmee in live camerabeelden het plegen van misdrijven of ander ongewenst gedrag herkend kon worden. Dergelijke producten bestonden in die tijd nog niet.

Duizenden videostreams gelijktijdig analyseren
Veel analyse-software is gebouwd om één videostream te analyseren. Bijvoorbeeld voor gezichtsherkenning, detectie van het betreden van een verboden zone of het signaleren van achtergelaten voorwerpen. Het algoritme van Oddity.ai analyseert daarentegen duizenden videostreams tegelijk, waarbij incidenten binnen een halve seconde een alarmmelding geven. Daarmee is het een perfecte oplossing voor videotoezichtcentrales, vertelt business development director Rob Dankers, die afkomstig is van Securitas. Volgens oprichter Thomas Alflen kan een centralist met behulp van het algoritme van Oddity.ai tot vier keer zoveel incidenten detecteren als zonder gebruik van kunstmatige intelligentie. Een bijkomend voordeel is dat de technologie naadloos te integreren is met bestaande infrastructuur die gebaseerd is op onder andere Genetec of Milestone.

Beveiliging van gevoelige gegevens
Oddity’s technologie geeft prioriteit aan de beveiliging en bescherming van gevoelige gegevens. Doordat het algoritme focust op het herkennen van activiteiten en niet op persoonlijke identificaties, worden personen anoniem geanalyseerd. Gegevens worden niet opgeslagen en blijven in beheer van de videotoezichtcentrale. Dit zorgt ervoor dat de gegevens onder controle van de gebruiker blijven en niet worden gedeeld met externe partijen. Op deze wijze zijn de producten van Oddity.ai ook geschikt voor privacygevoelige situaties, zoals in zorginstellingen en penitentiaire inrichtingen. Ook het publieke domein is zo te bewaken zonder conflicten met de privacywetgeving, waarbij direct alarm ontstaat als er geweld wordt gesignaleerd.

Deep learning
Elke situatie is anders en dient individueel beoordeeld te worden. Daarom zijn de algoritmen gebaseerd op deep learning. Zo worden ze in de praktijk voortdurend verbeterd. Na verloop van tijd is de kans op een onnodige alarmering minimaal en kunnen beelden van duizenden camera’s live worden beheerd met een observatievermogen dat door mensen onmogelijk te evenaren is. Voor videotoezichtcentrales biedt dit een belangrijke meerwaarde, omdat proactief in plaats van reactief opgetreden kan worden. Steeds meer beveiligingsbedrijven nemen de geavanceerde software in gebruik. Op basis van de ervaringen werkt Oddity.ai continu door aan verdere perfectionering en uitbreiding van de functies van de technologie.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner