Auto’s krijgen technologie die waarschuwt voor hulpdiensten

Als eerste Europees land voert Nederland een systeem in dat automobilisten waarschuwt als er een hulpdienstvoertuig nadert. Het gaat om technologie die vanaf 2025 in de hele Europese Unie verplicht zal zijn. In de toekomst gaat het ook voor andere gevaren waarschuwen, zoals spookrijders.

Hoewel de hulpdiensten bij een spoedrit gebruik maken van zwaailicht en sirene, is het voor automobilisten niet altijd duidelijk waar het voertuig vandaan komt. Het nieuwe systeem, Safety Priority Services (SPS) genaamd, gaat dat aangeven via het navigatiesysteem of via de smartphone.

Publiek-private samenwerking
Het wordt ontwikkeld door de overheid in samenwerking met verschillende bedrijven, waaronder ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom. De app van Flitsmeister kan ook al waarschuwen voor ambulances, maar werkt nog niet landelijk. In de huidige samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat beheerd wordt door de overheid. Maandagmiddag geeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de kick-off van SPS. Hij zal dan ook andere bedrijven uitnodigen om zich bij het initiatief aan te sluiten. Volgens de minister blijkt uit proefprojecten dat het waarschuwingssysteem een positief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Toekomstige mogelijkheden
Safety Priority Services (SPS) zal in eerste instantie alleen voor ambulances waarschuwen. Later gaat het ook werken voor brandweer- en politieauto’s en nog later kan het ook waarschuwen als de automobilist een file of een afzetting, ongeval, spookrijder of gladde weg nadert. Het systeem gaat verder ook informatie geven over de maximum snelheid. Voor de toekomst wordt gedacht aan een uitbreiding met routeadviezen om verkeersgevaarlijke situaties te vermijden. Zo kan bijvoorbeeld ook het verkeer rond scholen worden verminderd op tijden dat daar veel kinderen op straat lopen.

Deel dit artikel via: