Auto’s steeds vaker gestolen om misdrijven mee te plegen
Steeds vaker worden auto’s en kentekenplaten gestolen als voorbereiding op ernstige misdrijven, maakt Nieuwsuur bekend. Reden voor opsporingsdiensten om meer aandacht te vestigen op voertuigcriminaliteit. Niet vanwege het voertuig, maar vanwege wat daarmee gedaan wordt.
Volgens Hendrik Steller van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) komt bij de zwaardere vormen van criminaliteit eigenlijk elke keer wel een auto in beeld. Vaak is die gestolen. Dit jaar raakten al 6.000 automobilisten hun voertuig op deze wijze kwijt. Dat zijn er minder dan vorig jaar, maar er is wel een sterke toename van het aantal nieuwe auto’s dat gestolen wordt. Volgens Henk van Vliet van Kiwa SCM komt dat vooral door het gebruik van de zogenoemde keyless entry-sleutels. Die zijn met eenvoudig te verkrijgen apparatuur makkelijk te hacken, waarna de dieven er met de auto vandoor kunnen gaan. De expert van Kiwa SCM verwacht dat het nog wel twee jaar gaat duren voor dit probleem is opgelost.
Kentekenplaten
Ook de auto’s die gebruikt werden voor de moord op advocaat Derk Wiersum waren gestolen. Maar veel vaker gebeurt het dat dieven er met kentekenplaten vandoor gaan. In 2018 gebeurde dat 62.000 keer. Dit jaar staat de teller al op 64.000. Ook worden kentekenplaten nagemaakt. Bijvoorbeeld om deze te bevestigen op een auto die gebruikt wordt voor een plofkraak of liquidatie. Het mobility team van de Amsterdamse politie ziet dat criminelen steeds slimmer te werk gaan. Zij zoeken kentekenplaten van een auto van hetzelfde type en met dezelfde kleur als hun eigen auto. Zo voorkomen zij dat zij gesnapt worden via camera’s die kentekenplaten aan het type en kleur voertuig kunnen koppelen. Ook gebeurt het dat zij de kentekenplaten alleen laten namaken, waardoor de echte eigenaar van het kenteken behoorlijk in de problemen kan komen. Nieuwsuur liet het kenteken van koning Willem-Alexander namaken via een online-winkel en kreeg het zonder problemen toegestuurd. De nagemaakte nummerplaat mistte echtheidskenmerken, maar was door kentekencamera’s en scanauto’s niet van echt te onderscheiden.