Axis brengt explosieveilige camera voor Zone/Division 2

Axis Communications brengt met de AXIS P1468-XLE Explosion-Protected Bullet Camera een explosieveilige camera die speciaal is ontworpen voor gevaarlijke locaties in Zone en Division 2. De camera is ontworpen voor Zone 2, 22 en Class I/II/III Division 2 volgens internationale normen (ATEX, IECEx, NEC).

De AXIS P1468-XLE maakt gebruik van de ‘Ex e’-beveiligingsmethode. Dat is een benadering van explosiebeveiliging die wordt aangeduid als ‘verhoogde veiligheid’ of ‘niet-vonkend’. Deze methode zorgt ervoor dat er tijdens de normale werking van elektrische apparatuur geen vonken kunnen ontstaan en dat er geen te hoge temperaturen kunnen worden bereikt. Als gevolg hiervan kan elektrische apparatuur met ‘Ex e’-bescherming geen gas of stof ontsteken in de omliggende potentieel brandbare omgeving.

Geen speciale behuizing nodig
De AXIS P1468-XLE is een robuuste, slag- en weerbestendige vaste camera die een uitstekende beeldkwaliteit levert in 4K-resolutie onder alle lichtomstandigheden, door middel van Lightfinder 2.0, Forensic WDR en OptimizedIR. De camera is compact en licht van gewicht en volgens de fabrikant net zo eenvoudig te installeren als een standaardcamera.
De camera is ontworpen in overeenstemming met de Noord-Amerikaanse en Europese richtlijnen voor apparatuur bedoeld voor gebruik in potentieel explosieve atmosferen. Door het ontwerp is de camera niet in staat om voldoende energie te leveren om gas of stof in de atmosfeer te laten ontbranden om een explosie te veroorzaken, waardoor een traditionele explosieveilige behuizing niet meer nodig is.
De multitasking-camera biedt vroegtijdige detectie van rook en brand, zorgt ervoor dat persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) worden gedragen en gebruikt en bewaakt gebieden waarvoor beperkingen gelden. Dit levert aanzienlijke gezondheids- en veiligheidsvoordelen op voor organisaties. In operationele efficiëntie kan de camera worden gebruikt voor visuele verificatie van verschillende processen en als onderdeel van een geavanceerd datagestuurd sensorisch netwerk.

Geïntegreerd deep learning voor geavanceerde analyses
De AXIS P1468-XLE is gebouwd op basis van de ARTPEC-8 en bevat een deep learning processing unit (DLPU) die geavanceerde functies en krachtige analyses mogelijk maakt die in de camera draaien. Door bijvoorbeeld de camera aan te sluiten op het procesbesturingssysteem en continu een proces te bewaken, kan het proces in realtime worden afgestemd om de doorvoer te maximaliseren. Daarnaast is het mogelijk om metadata te extraheren en te verzenden voor verdere analyse, die kan worden gebruikt voor trendmonitoring en voorspellend onderhoud. Ingebouwde cyberbeveiligingsfuncties helpen ongeoorloofde toegang te voorkomen en het systeem te beschermen.

Ontworpen voor gevaarlijke locaties in zone/divisie 2
In tegenstelling tot gevaarlijke locaties in Zone/Divisie 1 – waar de aanwezigheid van een explosieve atmosfeer waarschijnlijk is en regelmatig voorkomt – is op gevaarlijke locaties in Zone/Divisie 2 een explosieve atmosfeer veel minder waarschijnlijk, minder frequent en aanwezig gedurende veel kortere perioden van tijd. Het is echter nog steeds essentieel om het risico uit te sluiten dat apparatuur een vonk veroorzaakt die een explosie in deze gebieden kan veroorzaken.
Jesper Olavi, global productmanager bij Axis, legt uit waarom het bedrijf ervoor heeft gekozen een camera te maken die speciaal is ontworpen voor gevaarlijke locaties in Zone/Divisie 2: “Voor klanten die videobewaking wilden gebruiken in gevaarlijke locaties in Zone/Divisie 2 was de enige realistische oplossing tot nu toe het gebruik van explosieveilige camera’s die gecertificeerd zijn voor gevaarlijke locaties van Zone/Divisie 1. Maar deze heavy-duty behuizingen zijn over-ontworpen en onnodig duur voor Zone 2/Divisie 2. Met de lancering van AXIS P1468-XLE krijgen klanten de kans om hoogwaardige videobewaking en geavanceerde analyses te brengen naar locaties waar ze vanwege de hoge kosten voorheen zelden werden gebruikt.”

Deel dit artikel via: