Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

SmartSD

JMB Groep

Connect Security

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

OSEC

SmartCell

VAIBS

DZ Technologies

Optex

G4S

GFT

VBN

Alphatronics

Advancis

Gold-IP

20face

2N

HID

VEB

RoSecure

Milestone

Masset Solutions

i-Pro

Hikvision

ASSA ABLOY

IDIS

NetworxConnect

De Beveiligingsjurist

VVNL

Akuvox

Securitas

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Top Security

Unii

SOBA

Nimo Dog Security

Nenova

Seris

Ajax Systems

Secusoft

Brivo

Explicate

Paxton

Alarm Meldnet

Add Secure

Oribi ID Solutions

Trigion

NIBHV

VideoGuard

Kiwa

Seagate

CardAccess

EAL

Sequrix

Eizo

Genetec

Uniview

Paraat

Bosch Security Systems

ASIS

CSL

Lobeco

Crown Security Services

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

CDVI

Centurion

Bydemes

ARAS

ADI

PG Security Systems

Network Optix

HD Security

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

Axis on Tour toonde het laatste nieuws uit Zweden

22 juni 2022
Redactie
15:50

Maandag en dinsdag vond Axis on Tour plaats in de sfeervolle evenementenlocatie VRIJ in Culemborg. Channel partners kregen hier de laatste innovaties gepresenteerd. Hiervoor was onder andere de rijdende showroom van Axis ingezet.

Edwin Brokke startte de bijeenkomst met een uitvoerige beschrijving van het nieuwe, intelligente hart van Axis-camera’s: de Artpec-8. Dit is een in eigen huis ontwikkelde chip, die ervoor zorgt dat de data van de sensor uiterst efficiënt in videostreams wordt omgezet. Dit nadat onnodige beelden zijn uitgefilterd met geavanceerde video-analytics. De Artpec-8 verbetert real-time analytics en bespaart energie, wat zeker bij PoE een voordeel is. De chip bevat zelfs alles wat nodig is om cybercriminelen te weren.
De Artpec-8 werd al enige tijd gebruikt in de topcamera’s uit de Q-serie, maar wordt binnenkort ook toegepast in de voordelige M-serie en de P-serie voor het middensegment.

Kunstmatige intelligentie versus deep learning
Getoond werd het verschil tussen Artificial Intelligence en Deep Learning. Het eerste maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen een persoon of een voertuig. Het tweede, toegepast in de Artpec-8, ziet ook of het om een personenauto, een bus of een vrachtwagen gaat. Er wordt met deep learning aanzienlijk meer metadata gegenereerd.
Steeds belangrijker wordt het ook dat cameratoezicht aan de AVG voldoet. Op Axis-camera’s is nu een gratis add-on te installeren die gezichten of hele lichamen blurt. Alleen met een speciale autorisatie zijn de beelden ongeblurd te bekijken. Er is inmiddels een groot aantal add-ons beschikbaar. Vaak kunnen deze 60 dagen gratis worden getest, voordat de eenmalige licentiekosten betaald moeten worden.

Warmtebeeld- en ANPR-camera’s
Een warmtebeeldcamera kalibreren kost veel tijd. Met de nieuwste thermische camera’s van Axis, de Q1951 en Q1952, hoeft dat niet meer, ofschoon met kalibratie nog altijd wel een hogere nauwkeurigheid kan worden bereikt. Ook voor aansturing van een optische PTZ-camera blijft kalibratie noodzakelijk, ofschoon dit ook kan door in het beeld zones in te stellen.
De ANPR-camera’s worden ook steeds beter. De nieuwste modellen registreren kentekens tot maar liefst 70km/u. De Q1700 kan zelfs nog hogere snelheden aan. Deze camera en de P1455 en P3245 zijn speciaal voor ANPR ontworpen.
Veel van dergelijke toepassingen worden door externe partijen ontwikkeld. Hiervoor stelt Axis het ACA-platform beschikbaar. Alleen al voor ANPR zijn er inmiddels vijf add-ons.

Branddetectie
Een heel bijzondere add-on is ontwikkeld door Araani. Deze Belgische fabrikant maakt Axis-camera’s geschikt voor gecertificeerde (in België) vlam- en rookdetectie. Verwacht wordt dat de certificering voor Nederland nog dit jaar rondkomt. Tot die tijd zijn de camera’s prima te gebruiken als aanvulling op gecertificeerde brandmeldinstallaties, waarbij zij vaak sneller reageren dan traditionele rookmelders.
Voor commerciële doeleinden kan de add-on van Cam Streamer een uitkomst zijn. Deze zet camerabeelden automatisch door naar onder andere YouTube. De add-on Video Recap kan weer handig zijn als het tellen van mensen en het meten van drukte relevant is.
Axis heeft al enige tijd een radar. Daarvan zijn de toepassingsmogelijkheden uitgebreid. Het apparaat kan nu automatisch camera’s aansturen, die snelheidsovertreders of indringers vastleggen en de beelden met metadata naar een beheerder sturen.

Eenvoudiger beheer
Axis-camera’s zijn tegenwoordig op een eenvoudige en toch uitgebreide manier te beheren. Daarvoor is Axis Device Manager Extend ontwikkeld, dat online werkt en dus geen installatie van software vereist. Overigens is er ook een versie voor lokaal gebruik. Die is bovendien gratis. Met Device Manager (Extend) is er makkelijk voor te zorgen dat alle camera’s goed functioneren en voorzien zijn van de nieuwste firmware.
Axis demonstreerde ook de nieuwste bodycams en de cameramodellen die de afgelopen tijd zijn geïntroduceerd. De M5000-G is een betaalbare variant van de bekende schotel, met meerdere camera’s die met behulp van stiching één beeld produceren. Bij het signaleren van een beweging, kan de ingebouwde PTZ daarop inzoomen. Verder werd de explosieveilige XPQ1785 getoond, waarop de branddetectiesoftware van Araani al standaard geïnstalleerd is. Tot slot ging aandacht uit naar SD-kaarten van 512GB en 1TB, naar de diverse op IP gebaseerde geluidssystemen en het bijbehorende Audio Manager, een sirene met diverse licht- en geluidseffecten en de werking van Companion en Camera Station.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner