Banken en accountants krijgen checklist tegen corruptie
De financiële inlichtingendienst FIU, die jaarlijks alleen al in Nederland zo’n 400.000 meldingen van ‘ongebruikelijke transacties’ analyseert, geeft banken en accountants 72 aanwijzingen en handvatten die kunnen helpen bij de detectie van steekpenningen of andere vormen van corruptie. Dat maakt het FD bekend.
De overheid wil dat de financiële instellingen aan de hand van de checklist hun strijd tegen corruptie verder opschroeven. Dit ook om witwassen van crimineel geld en financiering van terrorisme tegen te gaan. “We hebben elkaar nodig om de financiële wereld schoon te houden”, zegt FIU-directeur Hennie Verbeek in het FD. Hij beseft wel dat het gebruik van de checklist en de aanscherping van de meldingsplicht de financiële instellingen veel extra werk gaat bezorgen. Bovendien vinden banken en accountants het niet prettig om vanwege de meldingen met zaken als corruptie geassocieerd te worden. De directeur is echter niet ontevreden voor wat betreft de meldingsbereidheid bij instellingen en bedrijven.
Internationaal
De checklist tegen corruptie wordt niet alleen in Nederland verspreid. De FIU werkt binnen de koepelorganisatie Egmont Group samen met gelijksoortige organisaties in 164 landen. De checklist werd vorige week gepresenteerd, tijdens een conferentie van de Egmont Group in Den Haag. Hij is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de zusterorganisaties van de FIU. Voorafgaand aan de presentatie is de checklist beproefd bij banken, accountantskantoren, trustkantoren en een creditkaartmaatschappij. In Nederland zijn tijdens deze proefperiode drie corruptiezaken aan het licht gekomen.
Vorige week maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend dat hij de FIU Nederland meer budget wil geven voor mankracht en IT-systemen. Momenteel werken er 63 mensen.