Beveiliging nieuws

Onze partners

Paraat

HID

VEB

Gold-IP

IDIS

Centurion

NIBHV

Top Security

Brivo

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

VAIBS

Dero Security Products

2N

CardAccess

Milestone

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

SmartCell

Advancis

VideoGuard

VBN

Explicate

Hikvision

Lobeco

i-Pro

Ajax Systems

CSL

OSEC

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Koninklijke Oosterberg

PG Security Systems

EAL

Traka ASSA ABLOY

SOBA

MPL

SMC Alarmcentrale

Nimo Drone Security

Bydemes

Multiwacht

Securitas

BHVcertificaat.online

Optex

Trigion

Unii

SmartSD

Genetec

VVNL

HD Security

Bosch Security Systems

CDVI

Connect Security

Dahua

Uniview

JMB Groep

Sequrix

Alphatronics

Nimo Dog Security

ARAS

GFT

Regio Control Veldt

G4S

Oribi ID Solutions

ADI

Eizo

Service Centrale Nederland

ASIS

RoSecure

Kiwa

Masset Solutions

Secusoft

20face

Nenova

Seris

Paxton

Eagle Eye Networks

Seagate

Akuvox

NetworxConnect

Add Secure

Banken en overheid samen tegen corruptie en witwassen

21 december 2020
Redactie
08:35

Hoewel ABN Amro en ING door de FIOD worden onderzocht op strafbare feiten en topmensen het risico lopen op persoonlijke aansprakelijkheid, is er ook een vorm van samenwerking om witwassen en corruptie te bestrijden. Dat schrijft het FD.

Het doel van de samenwerking is kijken naar de toekomst om fouten uit het verleden te voorkomen, zo zegt Yvonne Willemsen, hoofd veiligheidszaken bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De strijd tegen witwassen en corruptie win je alleen via een intensievere samenwerking, aldus Willemsen en projectleider Desireé van der Hoorn van het anti-corruptiecentrum (ACC) van de FIOD. Daarom werken de risicomanagers van de grootste banken zij aan zij met ambtenaren van het ACC. Dat leidde onder andere tot een universele set met corruptie-indicatoren, die alle banken kunnen koppelen aan hun systemen om efficiënter ongebruikelijke transacties op te kunnen sporen.

Voorkomen in plaats van bestraffen
Verbetering van de systemen is hard nodig, omdat nu nog 96 procent van de meldingen onterecht blijkt te zijn, waardoor veel overbodige onderzoekscapaciteit nodig is. Een andere frustratie van de banken is dat zijn geen terugkoppeling krijgen van meldingen die wel terecht zijn en doorgegeven worden aan de overheid. Wel krijgen zij van de FIOD geanonimiseerde voorbeelden, op basis waarvan de maatregelen verder aangescherpt kunnen worden. De gesignaleerde tekortkomingen in de procedures van de banken worden daarbij niet bestraft, maar als leermoment beschouwd. Op die manier hoopt men strafrechtelijke handelingen beter te kunnen voorkomen, wat de samenleving uiteindelijk meer oplevert dan alleen bestraffen.

Terrorismefinanciering
Publiek-private samenwerking vindt ook plaats binnen de Taskforce Terrorismefinanciering en Taskforce Serious Crime. Daarbij krijgen de banken concrete informatie over bepaalde personen of bedrijven, die onder verdenking staan. Samen met de Financial Intelligence Unit (FIU) analyseren de banken deze informatie om de opsporingsdiensten te helpen bij het strafrechtelijk onderzoek.
Verder werken ABN Amro, de FIOD, het ministerie van J&V en de politie samen in een nieuw onderzoeksproject naar publiek-private samenwerking in de financiële sector. Daarvoor is een leerstoel ingesteld aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Deze wordt bekleed door professor Claudia Nagel. Volgens haar verandert er al iets bij banken alleen al door het onderzoek zelf. Het willen samenwerken met de opsporingsinstanties is al deel van het interne veranderingsproces, aldus de hoogleraar.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner