Bankhelpdeskfraudeurs horen strafeis
Drie mannen van 18, 19 en 24 jaar uit de provincie Gelderland worden verdacht van vijftien gevallen van bankhelpdeskfraude. Daarmee zouden zij ruim een ton hebben buitgemaakt van vooral oudere, kwetsbare slachtoffers. Justitie eist daarom cel- en werkstraffen tegen hen.
De jonge fraudeurs deden zich voor als bankmedewerkers om op geraffineerde wijze slachtoffers te bewegen samen ‘veiligheidsproblemen’ op te lossen, waarna geldbedragen werden overgeboekt of met de weggenomen pinpassen geld werd gepind. Op 2 januari 2023 sloegen de drie verdachten toe in Beetsterzwaag. Maar de 83 jaar oude klant van de Rabobank vertrouwde het bezoek dat hij kreeg van de ‘bankmedewerker’ niet en belde zijn zoon die actie ondernam. Een oplettende getuige noteerde het kenteken van de auto van de zogenaamde bankmedewerker en later die dag kon de politie de auto aan de kant zetten en drie verdachten aanhouden. Het geld dat zij met de pinpas van de aangever hebben gepind trof de politie aan in de auto, als ook een uit het huis weggenomen geldkistje en camera.
Georganiseerd verband
“Dit is de start van een onderzoek dat later, zo blijkt, onderdeel wordt van diverse onderzoeken die in Noord-Nederland lopen naar bankhelpdeskfraude”, aldus de officier. Het onderzoek bracht precies aan het licht hoe de modus operandi was van deze verdachten. Zij werkten in georganiseerd verband en wisten onderling van elkaar wat er gaande was en wat hun rol was. De officier: “Er is een rijder, iemand die de woning binnengaat met zijn verhaal en iemand die de contacten met de opdrachtgever onderhoudt.”
Gevoelens van onveiligheid
Op de tenlastelegging staan vijftien feiten van bankhelpdeskfraude waarvan de drie mannen van 18, 19 en 24 jaar worden verdacht. De Rabobank heeft in alle gevallen de schade vergoed. De bank becijfert de schade op in totaal ruim 108.000 euro. “Je kunt zeggen dat de kwestie daarmee is opgelost, maar vergeet niet dat wij met z’n allen meebetalen aan wat de bank vergoedt. Doordat de kosten voor de bank omhoog gaan, gaan de kosten voor alle klanten ook omhoog”, stelt de officier. Maar erger vindt hij nog de ontstane gevoelens van onveiligheid bij deze hoogbejaarde slachtoffers. “Velen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis, anderen zijn het vertrouwen in de medemens kwijt.”
Strafeisen
De officier is van oordeel dat de drie verdachten, waarvan één minderjarig was ten tijde van het plegen van de strafbare feiten, zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting en diefstal . “Zij hebben, na een goede voorbereiding, samen een groot aantal ouderen beroofd van hun geld en soms ook van goederen. Daarmee hebben zij ruim 108.000 euro schade toegebracht en door hun criminele praktijken grote gevoelens van onveiligheid veroorzaakt bij de slachtoffer.”
De officier eist tegen de minderjarige verdachte onvoorwaardelijke jeugddetentie van 100 uur met aftrek van voorarrest. Daarnaast een werkstraf van 150 uur en zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met voorwaarden.
De 19-jarige verdachte hoorde in het kader van het toepassen van ASR een onvoorwaardelijke jeugddetentie van 66 dagen met aftrek tegen zich eisen. Voor hem eist de officier ook zes maanden jeugddetentie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 180 uur.
De 24-jarige zou wat de officier betreft 106 dagen onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen, met aftrek, ook een werkstraf van 150 uur en zes maanden gevangenisstraf geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.