Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

VVNL

Brivo

NIBHV

Service Centrale Nederland

Secusoft

EAL

BHVcertificaat.online

VAIBS

Bydemes

MPL

Gold-IP

Bosch Security Systems

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Alphatronics

HID

Seris

Seagate

ARAS

SmartSD

PG Security Systems

G4S

Paraat

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

Securitas

Regio Control Veldt

Paxton

Milestone

CDVI

Trigion

Connect Security

Eizo

Alarm Meldnet

Hikvision

Multiwacht

i-Pro

CardAccess

Top Security

Optex

GFT

RoSecure

IDIS

CSL

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

VBN

ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

20face

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Dahua

Uniview

SOBA

ASIS

Lobeco

Unii

Traka ASSA ABLOY

2N

Centurion

Avigilon Alta

SmartCell

NetworxConnect

Masset Solutions

Nenova

Akuvox

Add Secure

Crown Security Services

ADI

Kiwa

Nimo Drone Security

Sequrix

Nimo Dog Security

Genetec

Advancis

OSEC

VEB

Explicate

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Bedrijf krijgt door fraudeurs gestolen miljoenen terug

13 januari 2022
Redactie
16:14

Een bedrijf uit Gelderland dat vorig jaar slachtoffer werd van internationale fraude heeft ruim 1,5 miljoen euro terug gestort gekregen vanuit Indonesië. Dit kon omdat dankzij internationale samenwerking de bankrekening van de fraudeurs tijdig ‘bevroren’ kon worden.

Het Gelderse bedrijf had een grote hoeveelheid coronasneltesten besteld bij een Koreaanse leverancier. Waarschijnlijk kregen criminelen toegang tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag te laten storten op een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

Uiterst slinks
Deze vorm van fraude is op uiterst slinkse wijze uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat de betaling niet bij het Koreaanse bedrijf was binnengekomen. Men heeft direct aangifte gedaan. In het daarop volgende onderzoek heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen opgetrokken met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie. Zo is vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld. Een deel van de totale schade is vervolgens door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

Aanhoudingen
In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Zij hebben straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos.
Door het wereldwijd strategisch plaatsen van liaisonofficieren kunnen de politie en de Koninklijke Marechaussee doeltreffend internationaal samenwerken op strafzaken. Naast dit bedrijf hebben de verdachten ook een Italiaans bedrijf op dezelfde manier opgelicht. Ook dat bedrijf heeft een deel van het gestolen geld teruggekregen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner