Bedrijfsnoodorganisatie ASML vernieuwd met hulp van NIBHV

ASML heeft een vernieuwde bedrijfsnoodorganisatie in gebruik genomen op het hoofdkantoor in Veldhoven. Het hightechbedrijf schakelde daarvoor de expertise in van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV), dat adviseerde over de herstructurering van het systeem dat sturing geeft aan zo’n 500 bedrijfshulpverleners (bhv’ers). De vernieuwing maakt de organisatie toekomstbestendig en sluit beter aan op de complexiteit en schaal van ASML’s activiteiten.
Met dagelijks 18.000 mensen op het terrein – in fabrieken, kantoren en logistieke centra – is een effectieve organisatie voor noodsituaties essentieel. Onder leiding van Rudy Kolsters, specialist op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu (HSE), werd de bestaande structuur tegen het licht gehouden. De uitkomst: een uitbreiding van het Rapid Responder-team, extra opleidingen voor bhv’ers en de aanstelling van een verpleegkundige op locatie.
Opleiding
De opleiding van bhv’ers kreeg een centrale rol in het vernieuwingsproces. ASML koos voor een in-company-aanpak, waarbij hulpverleners nu trainen met de middelen die ze in de praktijk gebruiken, zoals portofoons en AED’s. Maandelijkse, onaangekondigde oefeningen – bijvoorbeeld met chemische lekkages – simuleren realistische scenario’s en vergroten de paraatheid.
Het Rapid Responder-team, dat eerder alleen op brandveiligheid was gericht, werd uitgebreid van twee naar tien professionals. Zij vervullen nu een bredere rol in de dagelijkse veiligheidsstructuur van het bedrijf. De teamleden zijn niet alleen eerste aanspreekpunt bij incidenten, maar ondersteunen ook bij medische handelingen, reanimaties en ontruimingen. Daarnaast werken zij als bhv-ploegleiders, sturen zij de verpleegkundige aan en fungeren zij als schakel met externe hulpdiensten. Hiervoor beschikken zij over een speciaal uitgeruste interventiewagen.
BHV-plus-organisatie
De herinrichting van de bedrijfsnoodorganisatie is een vervolg op eerdere stappen. In 2017 werkte ASML al met NIBHV aan de ontwikkeling van een zogenoemde ‘bhv-plus-organisatie’, met fire responders die 24/7 aanwezig zijn. Het uitgangspunt toen én nu: de kwaliteit en flexibiliteit van de hulpverlening verhogen, in plaats van simpelweg het aantal bhv’ers mee te laten groeien met de omvang van het bedrijf.
De eerste resultaten zijn veelbelovend. Sinds de invoering van het vernieuwde systeem begin dit jaar wordt minder vaak onnodig een ambulance ingeschakeld en is het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer zichtbaar toegenomen. Ook geven Rapid Responders nu reanimatietrainingen aan medewerkers, in samenwerking met NIBHV en B&V Partners in Veiligheid. Zo bouwt ASML niet alleen aan technische innovatie, maar ook aan een robuuste veiligheidscultuur.
Het complete artikel is hier te lezen.