Belgische minister duikt onder na dreiging vanuit Nederland

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne is ondergedoken, nadat bij zijn woning in Kortrijk een Nederlandse auto met daarin onder andere explosieven en een Kalasjnikov was aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat criminelen uit het drugsmilieu hem wilden ontvoeren.

Al snel werden in Den Haag en Leidschendam drie verdachten van 20, 29 en 48 jaar opgepakt. Naar een vierde werd nog gezocht, maar die werd in de loop van zondag opgepakt. Kennelijk liepen de vier al in de gaten bij de Belgische veiligheidsdienst. Toen zij dat doorkregen, sloegen zij op de vlucht. De minister was intussen gewaarschuwd door de federaal procureur. Die vertelde hem dat er een plan was om hem te ontvoeren. De Belgische autoriteiten doen geen uitspraken over het precieze verloop van de actie en over hoe deze verijdeld is. Volgens Van Quickenborne heeft hij veel te danken aan het professionele ingrijpen van de veiligheidsdiensten. In een videoboodschap zij hij dat hij dit keer het doelwit was, maar dat helaas ook veel mensen bij politie en justitie met dergelijke dreigingen worden geconfronteerd.

Crimefighter
De Belgische autoriteiten gaan er vanuit dat de minister ontvoerd moest worden vanwege zijn harde strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Zo tekende hij vorig jaar een uitleveringsverdrag met de regering van Dubai, waardoor het voor criminelen moeilijker is geworden zich in dat land schuil te houden. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de acties die hebben geleid tot het kraken van cryptofoons, waardoor talloze criminelen konden worden opgepakt en misdrijven konden worden opgelost. Er zijn al eerder aanslagen gepleegd in België door uit Nederland afkomstige drugscriminelen en een tiental van hen is aangehouden en opgesloten. België heeft Nederland ook gevraagd om de nu opgepakte verdachten uit te leveren.

Deel dit artikel via: