Benelux gaat scanbeelden drugssmokkel delen met Brazilië

De Nederlandse en de Belgische Douane willen met Brazilië scanbeelden gaan uitwisselen, om zo drugssmokkelaars nog sneller in de gaten te krijgen. Brazilië onderschept steeds vaker partijen drugs die voor Nederland en België bestemd zijn.

Dat is de uitkomst van een bezoek van Nanette van Schelven en Kristian Vanderwaeren, Directeuren-Generaal van de Nederlandse en Belgische Douane, aan Brazilië en Paraguay. Samen wisselden ze kennis en informatie uit met de douanediensten van de Zuid-Amerikaanse partnerlanden.

Nauwere samenwerking
Samen met de Braziliaanse Douane intensiveren Nederland en België de jacht op drugssmokkel door nauwere samenwerking. De Braziliaanse douane onderschept steeds meer drugs voor beide Europese landen. Dit komt doordat de drie landen al enkele jaren intensief samenwerken om drugssmokkel tegen te gaan. Tijdens het bezoek wordt (of: werd) er afgesproken om hun succesvolle samenwerking voort te zetten. Met de Braziliaanse douaneorganisatie zijn afspraken gemaakt over meer samenwerking op het uitwisselen en delen van kennis van scanbeelden. Zo wordt er gekeken of scanbeelden ter beschikking gesteld kunnen worden voor analyse in Nederland en België en wil de douane scanbeelden beschikbaar stellen om beeldherkenning van containers en algoritmes te ontwikkelen. Met deze stappen kunnen risicoanalyses verder verfijnd worden waarmee de douane nog beter kan ingrijpen op de drugshandel.

Grensoverschrijdende versterking
Omdat ook in Zuid-Amerika smokkelroutes continu worden verlegd en uitgebreid naar meerdere landen is er door de Nederlandse en Belgische douanedelegatie ook een bezoek gebracht aan Paraguay. De autoriteiten in Paraguay hebben de delegatie laten zien wat zij doen om de drugscriminaliteit een halt toe te roepen. De Nederlandse en de Belgische Douane hebben afgesproken om een verdere samenwerking met Paraguay verder te verkennen.
De havens van Rotterdam en Antwerpen hebben beiden overlast van drugscriminaliteit. Daarom werken de Nederlandse en de Belgische Douane intensief samen in de strijd tegen drugs. Naast dit gezamenlijke werkbezoeken volgen er nog meer gezamenlijke initiatieven om de aanpak drugscriminaliteit grensoverstijgend te versterken.

Deel dit artikel via: