Beoordelingsrichtlijn K21039 verbetert het cameratoezicht
Door de groei in de markt van camerasystemen, vaak als aanvulling op een beveiligingssysteem, werd de vraag naar kwaliteit steeds groter. Hierop is de Beoordelingsrichtlijn K21039 Videobewakingssystemen ontstaan. Deze is vooral nuttig als het camerasysteem op het inbraaksignaleringssysteem wordt aangesloten.
Camerasystemen zijn inmiddels niet meer weg te denken. De laatste jaren zijn de camera’s en de bijbehorende software steeds verder ontwikkeld waardoor de systemen beter inzetbaar zijn. Ze worden inmiddels voor vele doeleinden gebruikt. Videobewakingssystemen blijken een waardevolle aanvulling te zijn op beveiligingssystemen. Daarom werken ze daar steeds vaker mee samen.
Alarminstallateurs
Een belangrijke groep leveranciers die met deze richtlijn videosystemen onder certificaat kunnen leveren zijn alarminstallateurs die vallen onder de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Zij ontwerpen, installeren, leveren en onderhouden beveiligingssystemen. Daarbij leveren zij vaak videosystemen die de functies leveren zoals omschreven in de EN-IEC 62676-4: monitoren, detecteren, observeren, herkennen, identificeren en inspecteren.
Totaalpakket
De leverancier die het certificaat K21039 Videobewakingssystemen behaald heeft is gecertificeerd voor het totaalpakket aan diensten. Dat houdt onder andere in het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) van een camerasysteem en het opstellen van een Cameraplan. De gecertificeerde leverancier kan ook een projectie maken en het camerasysteem installeren, in bedrijf stellen, opleveren en onderhouden. Wie videobewakingssystemen levert en klanten wil laten zien dat dit met kwaliteit gebeurt, kan kijken op de productpagina BRL K21039 Videobewakingssystemen van Kiwa.
Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI)
De combinatie van een elektronische beveiligingsinstallatie en camerasystemen zijn ook prima te combineren met de VRKI. Denk aan alarmverificatie en SD4 (schildetectie). Hierbij wordt het camerasysteem direct een onderdeel van de elektronische beveiliging.
Tijdelijke beveiliging
Ook de toepassing van cameratoezicht in tijdelijke beveiliging wordt steeds groter. Om bouwplaatsen en terreinen te beveiligen tegen criminaliteit en diefstal wordt steeds vaker gebruik gemaakt van camerabewaking. Bij het betreden van het beveiligde gebied signaleert de camera dit en stuurt deze de beelden direct door naar de videotoezichtcentrale. Hierdoor kan direct opvolging plaatsvinden door de centralist van de videotoezichtcentrale waarop het videobewakingssysteem is aangesloten.
De videobewakingssystemen zijn voorzien van luidsprekers en sirenes, waarmee de centralist van de videotoezichtcentrale een waarschuwing kan geven aan diegenen die het beveiligde gebied betreden. Tevens kunnen zij zorg dragen voor alarmopvolging door politie of beveiligers, wanneer de situatie daarom vraagt. Omdat een bouwplaats van tijdelijke aard is en vaak ook regelmatig verandert, is beveiliging met mobiele camerasystemen een zeer geschikte vorm van beveiliging gebleken.
Bedrijfscertificering K21024
De certificering voor bedrijven die tijdelijke beveiligingssystemen plaatsen is mogelijk op basis van de Beoordelingsrichtlijn K21024 Security and safety of construction sites. Deze beoordelingsrichtlijn is vooral bedoeld voor leveranciers van tijdelijke inbraakbeveiliging van bouwplaatsen en terreinen als mede de toegangscontrole en tijdelijke brandbeveiliging. Wie meer wil weten over de certificering van het bedrijf voor tijdelijke beveiligingssystemen, kan kijken op de productpagina Bouwplaatsbeveiliging. van Kiwa.
Trainingen Videobewakingssystemn
Kiwa FSS biedt een aantal trainingen op het gebied van videobewakingssystemen.
- Training Werken met de certificatieschema’s Security
Tijdens deze training wordt ingegaan op de nieuwe certificatieschema’s BORG-B en BORG-E en de beoordelingsrichtlijn K21039 Videobewakingssystemen. Hoe werken de schema’s in de praktijk en hoe zijn ze toe te passen in het kwaliteitssysteem? - Training Werken met de VRKI 2.0
Tijdens de training Werken met de VRKI kan de installateur zijn kennis over de Verbeterde Risicoklassenindeling weer eens ophalen.
Meer informatie over certificering van het bedrijf of regelgeving is op te vragen via 088-9985100.